Дунайський зерновий шлях: про оптимізацію по всім напрямкам

Ефективність нових експортних маршрутів та нестача транспортних засобів в Україні стали темою виступу директор із взаємодії з органами влади ТОВ «СП «НІБУЛОН» Михайло Різак під час круглого столу, організованого Мінвідновлення України, повідомляє АПК-ІНФОРМ з посиланням на пресслужбу компанії.

«Досвід «НІБУЛОНу», якому через блокування річкової навігації довелося переорієнтуватися з водного транспортування на перевезення автошляхами та залізницею, свідчить, що підвищувати ефективність вдається навіть у надскладних умовах війни. Так, зокрема, завдяки допомозі Проєкту USAID «Економічна підтримка України» у вигляді 50 вагонів-хоперів нам вдалося значно покращити економіку перевезень протягом липня-грудня 2023 р. за рахунок збільшення частки використання власних вагонів з 10% до 23%… Усього «НІБУЛОН» потребує 250 додаткових вагонів… Ми просимо посилити підтримку USAID», – підкреслив фахівець.

Саме збільшення пропозиції вагонів від Укрзалізниці та їх надання від донорів у системному зв’язку зі здешевленням логістики на річці Дунай, на думку М. Різака, сприятимуть посиленню економічної спроможності всіх учасників експортного ланцюга. Також для здешевлення логістики на річці Дунай критичне значення має і здійснення політичного впливу та організації заходів, спрямованих на створення умов для виведення флоту, заблокованого зараз у портовому вузлі Миколаєва.

«Протягом 2022-2023 рр. ми спостерігали збільшення ціни на фрахт на річці Дунай у понад три рази, а на сьогодні ціни залишаються в понад два рази більшими, ніж у довоєнний період. Саме евакуація флоту з миколаївського портового вузла має вирішити проблему дефіциту суден класу «річка-море» та повернути ціну на фрахт на довоєнний рівень», – резюмував представник «НІБУЛОНу».

Українське Дунайське пароплавство робить свій внесок в процес оптимізації річкових перевезень.

Як повідомляє очільник Українського Дунайського пароплавства Дмитро Москаленко, станом на 22 січня в порту сербського міста Новий Сад завантажується черговий караван УДП у складі самохідки та пʼяти барж загальним дедвейтом у 9 тисяч тонн.

«Караван доставив у Сербію з України залізорудну руду, на зворотному шляху візьме зерно та вирушить до румунської Констанци, — уточнює керівник державної судноплавної компанії».

З Констанци до України доставляються мінеральні добрива, будівельні матеріали та інші вантажі».

Рейс тривалий та дуже складний з точки зору організації: кожна година простою забирає частинку рентабельності підприємства. Мінімізувати втрати можливо за умови координації з усіма учасниками процесу, яку Дмитро Москаленко визначає як «віртуозну».

Наразі на лінії працює 5 караванів УДП.

Єдина в Україні державна судноплавна компанія планує поступово збільшувати їх кількість. «Після модернізації першої партії самохідних суден продовжимо лінію на Верхній Дунай. Це збільшить тривалість рейсу, але й обсяги перевезень також зростуть», — повідомляє Дмитро Москаленко.

Дунайський зерновий шлях продовжує працювати.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий