Україна та Молдова запроваджують спільний контроль пунктів пропуску на кордоні

Спільний контроль – частина підготовки нового експортного коридору

Україна та Молдова підписали протокол про спільний контроль на пунктах пропуску на українсько-молдовському кордоні. Про це повідомляє пресслужба Державної митної служби.

Домовленості стосуються пунктів пропуску: «Мамалига – Крива», «Кельменці – Ларга», «Росошани – Бричень», «Рені – Джюрджюлешти», «Кучурган – Первомайськ», «Паланка – Маяки-Удобне».

Запровадження спільного контролю передбачає мінімізацію формальностей на кордоні, зокрема одночасне здійснення процедур українською та молдовською стороною під час однієї зупинки.

Це дозволить перевізникам швидше проходити контроль у пунктах пропуску і, як наслідок,  призведе до зменшення черг на кордоні та прозорості контрольних процедур, пояснюють у Держмитниці.

У жовтні Україна розпочала переговори про експортний «зелений коридор» через Молдову до Румунії для збільшення агроекспорту.

Один з етапів створення «зеленого коридору» – спільний контроль на пунктах пропуску між Україною та Молдовою та скоординований контроль між Молдовою та Румунією.

У грудні Агентство відновлення розпочало масштабну модернізацію пунктів пропуску на кордоні з Молдовою.

Наразі між Україною та Молодовою діє «транспортний безвіз», який продовжили до 2025 року.

У квітні 2023 року Україна та Молдова спростили контроль залізничних перевезень у районі Дунайських портів.

У листопаді Україна ратифікувала угоду з Молдовою щодо будівництва мосту через Дністер.

До речі, єЧерга відсвяткувала річницю. За рік, що минув, майже 650 000 вантажівок та автобусів перетнули кордон по єЧерга, яка замінила записи в чергу на звичайних папірцях. 

В перший ювілей єЧерга додала до системи нову функцію — відкриття всіх номерів транспортних засобів у системі. Тепер кожен користувач бачитиме номер вантажівки повністю, зможе стежити за коректністю роботи системи та верифікувати, чи справді вантажівка із черги заїжджає на пункт пропуску, повідомляє пресслужба Агентства відновлення.

Найчастіше послугою користувалися українські (81,2%), польські (6,7%) та турецькі перевізники (4,3%).

Першим пунктом пропуску, де запрацювала електронна черга, став «Ягодин – Дорогуськ». Сьогодні єЧерга функціонує на 16 пунктах пропуску.

«Найважливіше і найважче було вибудувати довіру до системи електронної черги й зробити проїзд через кордон максимально прозорим і комфортним», – прокоментував голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Україна стала однією з перших країн у світі, яка ввела електронну чергу перетину кордону, та першою у світі, де електронна черга перетину кордону стала безкоштовною для перевізників.

Подальші плани – масштабувати проєкт для всіх транспортних засобів, зокрема легкового транспорту.

Молдова зацікавилася українською системою електронної черги на кордоні.

6 листопада 2023 року в єЧергу внесли зміни: записати зможуть лише верифіковані автомобілі.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий