В Ізмаїлі фінішував транскордонний безпековий проєкт, який фінансує Євросоюз

В Ізмаїлі 5 грудня відбулась фінальна конференція за проєктом «CBC-SAFETY — попередження та боротьба з організованою злочинністю і поліцейське співробітництво через транскордонні центри на кордоні Румунія-Україна» ( Код EMS ENI 1HARD/4.3/2), завдяки громада Ізмаїла отримала систему цілодобового он-лайн спостереження та Центр взаємодії правоохоронних структур.

Проєкт реалізовано виконавчим комітетом Ізмаїльської міської ради (Бенефіціар 1) при партнерстві з муніципалітетом румунського міста Тулча (Головний бенефіціар), поліцейським інспекторатом румунського повіту Тулча (Бенефіціар 2) та Головним управлінням Національної поліції України в Одеській області (Бенефіціар З) в рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і спів-фінансується країнами-учасницями Програми.

Цілями проєкту були визначені, по-перше, підвищення ефективності боротьби компетентних органів з організованою злочинністю в прикордонній зоні Румунії (повіт Тулча) та України (Одеська область) через модернізацію поліцейської інфраструктури та оснащення трьох поліцейських структур, а також вдосконалення інфраструктури моніторингу дорожнього руху у двох місцевих органах державної влади під час реалізації проекту.

Проєкт також мав на меті зміцнення двостороннього співробітництва поліцейських вказаних прикордонних територій, а також підвищення довіри та безпеки населення транскордонного району Румунії та України через організацію інформаційної кампанії щодо запобігання та боротьби з організованою злочинністю, а також прийняття Спільної стратегії співробітництва та Спільного протоколу про співпрацю поліцейських структур та органів державної влади у боротьбі з організованою злочинністю.

Для зміцнення та розширення співпраці силовиків в межах проєкту відбулась низка заходів за участі участь представники правоохоронних органів обох країн: навчальні курси в Румунії та Україні з різних аспектів боротьби з організованою та транскордонною злочинністю, а також робочі семінари щодо положень доповіді Європейського Союзу SOCTA 2021 у контексті транснаціональної злочинності та європейського законодавства у цій галузі.

Для забезпечення моніторингу дорожнього руху в Ізмаїлі коштом Євросоюзу встановлено 30 камер відеоспостереження у цілодобовому режимі з функціями розпізнавання людей (обличчя, вік та стать), а також державних автомобільних номерів. Подібна система дає можливість оперативно реагувати на дорожні та надзвичайні ситуації, проводити заходи щодо запобігання злочинам,  тощо.

За проєктом в Ізмаїлі зʼявився Транскордонний центр співпраці — у капітально відремонтованій будівлі №38 на вул.Соборна, 38, де створено безпечне середовище з відповідним укриттям.

Саме тут, на ул.Соборна, 38, і відбулась фінальна конференція проєкту, учасниками якої (у форматах он- та оф-лайн) стали представники бенефіціарів проєкту, силових структур та бізнес-кіл міста, журналісти та всі зацікавлені особи.

– Цей проект – ще один ступінь будівництва загальної системи безпеки у нашому місті, – наголосив заступник Ізмаїльського міського голови Сергій Лузанов. – Системи, яка дозволить вчасно реагувати на різні виклики – як правоохоронного спрямування, так і ті, що виникають внаслідок негоди, надзвичайних ситуацій чи НП техногенного характеру. У тому числі, сподіваюся, ефективно покаже себе нова система відеоспостереження, яка встановлена в місті. Також ми раді, що нам вдалося відремонтувати центр, який виконуватиме функцію місця взаємодії профільних служб для проведення певних заходів – тут є для цього все необхідне обладнання, в тому числі, система онлайн спостереження того, що відбувається в місті.

«Незапланованим» підсумком проєкту можна вважати зміцнені партнерські стосунки та довіра, які пройшли випробування співробітництвом у реалізації транскордонного проєкту в умовах повномасштабного воєнного вторгнення росії на територію України.

Подробиці фінальної конференції – у відео.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий