Румунія-Україна: дружня підтримка продовжується

Поки польські та словацькі перевізники блокують кордони з Україною, Румунія продовжує свою допомогу нашій країні, яка під час повномасштабної воєнної агресії росії бʼється за майбутнє українського народу та всієї євоопейської спільноти.

Після переведення дунайського судноплавного каналу Сулина на цілодобовий режим Румунія погодила ідею України для збільшення агроекспорту через Чорне море. Як розповів гендиректор державної судноплавної компанії «Українське Дунайське пароплавство» Дмитро Москаленко,  з березня наступного року у Констанці з’явиться нова якірна стоянка для української аграрної продукції:

«Організацію якірних стоянок ми обговорювали з румунськими колегами ще у вересні. За січень-лютий румунська сторона обіцяє провести тендер і напрацювати нормативну базу, щоб вже у березні ввести стоянку в експлуатацію». 

Як і прогнозувалося, відкриття одеських морських портів дещо скоротило потік аграрної продукції через Дунай, але за потреби річка знову може перетворитись з резервного на основний инапрямок, зазначив топменеджер судноплавної компанії

Також є домовленість із Румунією про онлайн-чергу на обробку барж у Констанці, що має додати роботі більшої прогнозованості.

«Простої барж у Констанці – це додаткові витрати для власників вантажу і катастрофічна втрата ефективності використання флоту», – пояснив Москаленко важливість цього рішення.

Це значно збільшить його прохідну спроможність, що вкрай важливо і для України, і для продовольчої безпеки світу.

Нагадаємо, що врожай зернових в Україні 2023 року виявився рекордним майже за всіма культурами та сягнув 81 млн. тонн. Про це президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов розповів в ефірі Business Breakfast від Forbes

Така врожайність компенсувала втрати 6 млн. га сільгоспземель, які зараз знаходяться під окупацією та на лінії фронту.

«Україна розташована на таких грунтах, що ми від природних факторів залежимо навіть більше, ніж від технологій. Якщо врахувати, що технології в Україні за останні 20-30 років просунулися значно вперед, і ми, вирощуючи 30 млн. тонн, почали вирощувати 100 млн., то нам пощастило з погодою цього року», – пояснив Горбачьов та додав, що у світі виробляють понад 2,5 млрд. тонн зерна. В торгівлі зерном в абсолютних цифрах Україна займає 5-6%.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий