Перша область запустила е-квиток на приміські та міжміські автобуси

Львівська область офіційно стала першою областю, де у приміських і міжміських автобусах на всіх напрямках запрацювала безготівкова оплата за проїзд, повідомляє Ліга.нет з посиланням на голову Львівської ОВА Максима Козицького.

«На впровадження е-квитка у Львівській області не витратили ні копійки — ні з державного, ні з обласного, ні з місцевих бюджетів. Близько 40 млн грн на проєкт направив інвестор — компанія Смарт-Тікет Технолоджі», – написав Козицький у соцмережах.

Щоб скористатися е-квитком, заходячи в автобус і виходячи з нього, потрібно прикласти до валідатора банківську картку або будь-який пристрій з функцією NFS. Таким чином, пасажир платить виключно за ту відстань, яку проїхав.

Обладнання для безготівкової оплати за проїзд встановили у всіх 1050 автобусах, що курсують на території Львівської області. Зараз триває перехідний період – у приміських і міжміських автобусах області можна розрахуватися і готівкою, і безготівково.

На думку голови ОВА, впровадження е-квитка дає чітке розуміння, скільки пільговиків користуються автобусами та на яких напрямках.

Також з’являється контроль за грошима: система покаже скільки реально грошей платять пасажири.

«Йдемо до того, щоб повністю припинити обіг неврахованої готівки та мотивувати перевізників чесно платити податки», – заявив Козицький.

Для пасажирів е-квиток створює додаткові зручності. Нема потреби контактів із водієм, стояти у чергах за квитком.

Також тепер перевізники вже не зможуть формувати різні тарифи на той самий кілометраж.

Для автотранспортних підприємств і водіїв впровадження е-квитка дає конкретні дані про пасажиропотік, які допоможуть удосконалити транспортну мережу області: на які напрямки потрібно додати більше автобусів, на які – навпаки.

Та у ізмаїльських маршрутках почали приймати оплату проїзду за допомогою банківських пластикових карток ще у 2018 році

Давно звичний для Європи спосіб розрахунку презентували у ПП «Ізмаїл Євротрансавто». Щоправда, сплатити проїзд, не вдаючись до готівки, можна поки що не скрізь.

За словами керівника автопідприємства Сергія Ківалова, нова форма розрахунку з’явилася вперше в Ізмаїлі і лише на маршруті №18. Новація дозволили значно розвантажити водіїв від невластивих їм функцій та головну свою увагу зосередити на безпеці дорожнього руху. Підприємству це ще вигідно і тим, що гроші за проїзд надходять моментально, а пасажирам за відсутності «готівки» не треба шукати найближчий банкомат. За словами Сергія Миколайовича, нова форма розрахунку не передбачає підвищення вартості проїзду. За словами водіїв, які працюють на маршруті, новий сервіс вже користується популярністю серед пасажирів, і кількість його користувачів поступово зростає.

Партнером автоперевізника виступило Ізмаїльське відділення «ПриватБанку», яке і надало апарати з можливістю провести розрахунки будь-якою картою — магнітна стрічка, картка чипована, а також за допомогою смартфона (додатки Google Play або Apple Pay).

«ПриватБанк» почав реалізацію проєкту «Транспортне рішення», який передбачає таку форму розрахунку за послуги громадського транспорту, з 2017 року- саме зі Львова.

Якщо слідувати логиці, то наступним регіоном, де мешканці зможуть розрахуватись е-квитком на приміських та міжміських автобусах, має стати Одеська область. Чи її частина – Ізмаїльський район

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий