Український агроекспорт: внесок в продовольчу безпеку світу та привід для розбрату в Європі?

Єврокомісія на даний момент не спостерігає серйозних негативних наслідків для ринків країн ЄС від експорту української сільськогосподарської продукції. Цю інформацію було оголошено під час засідання комітету Європейського парламенту з питань сільського господарства та розвитку, що відбулося в Брюсселі, повідомляє Укрінформ. 

Крім того, Єврокомісія працює над створенням «коридорів солідарності» та зменшенням витрат на транзит, оскільки прагне, щоб Україна продовжувала робити внесок у світову продовольчу безпеку та могла експортувати свою продукцію в ЄС та за його межі.

Зокрема, українська економіка отримала суттєву підтримку від «коридорів солідарності», що дозволило експортувати понад 108 мільйонів тон товарів та імпортувати 38 мільйонів тон іншої продукції на загальну суму 123 мільярди євро завдяки відкриттю так званого «чорноморського маршруту».

«Ми хочемо бачити Україну в майбутньому членом ЄС. Вона є великим виробником. Ми не можемо очікувати, що війна закінчиться за три місяці, потрібно звикнути до цієї ситуації», — сказав член аграрного комітету Мартін Хойслінг.

В то же час, саме експорт української аграрної продукції в Європу став приводом для вибуху незадоволення європейських аграріїв та перевізників.

Так, французькі виробники цукрових буряків вимагають, щоб зростаючий імпорт цукру з України реекспортувався за межі Європи, щоб не завдати шкоди місцевим виробникам. 

Імпорт українського цукру в ЄС може досягти 700-800 тисяч тон в сезоні 2023-2024 років, що, за підрахунками Єврокомісії,приблиз но вдвічі більше імпорту в минулому сезоні та суттєво вище середнього показника в 21,5 тисяч тон.

А уряд Словаччини на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо продовжив заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції. 

Як пише Novinky.cz, окрім пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику заборона буде поширена на імпорт меду, цукру, солоду та сої.

Також, згідно з пропозицією міністра сільського господарства Річарда Такача, транзит всієї іншої сільськогосподарської продукції та продуктів харчування з України підлягатиме митному закриттю. На практиці це означає, що відправлення будуть опломбовані.

Нагадаємо, що у вересні Європейська комісія скасувала обмеження на ввезення українського зерна до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини. Однак Словаччина, Польща та Угорщина все одно ввели національну заборону на імпорт українських сільськогосподарських товарів. У відповідь Україна проти цих країн подала позов до Світової організації торгівлі.

Згодом Україна представила свій план вирішення зернової кризи, який підтримала Єврокомісія. Український уряд ухвалив постанову про запровадження нового механізму верифікації та погодження чотирьох груп українського аграрного експорту, і Словаччина заявила, що підтримує український план дій щодо контролю за експортом.

Та при цьому перевізники Словаччини з 1 грудня заблокують пункт пропуску «Вишнє Нємецьке — Ужгород» на кордоні з Україною з вимогою повернути дозволи на вантажоперевезення для українських транспортних компаній. 

Організатори також зазначають, що рішення ЄС про скасування спецдозволів було прийнято з метою надання допомоги Україні під час війни. «Союз автомобільних перевізників Словаччини» жодним чином не проти допомоги Україні. Але ЄС уклав цей договір, можливо, з добрими намірами, але без аналізу впливу на ринки сусідніх з Україною держав», — вважають в організації.

«Блокада не обмежить транспортування гуманітарних вантажів, військової допомоги, живих тварин, палива та охолоджених (свіжих) товарів. Цей транспорт перетне кордон без обмежень», — сказано в заяві Союзу автомобільних перевізників.

Спочатку так говорили і польські перевізники, які з 6 листопада блокують пункти пропуску на кордоні з Україною, фактично зупинивши рух вантажівок через невдоволення спрощеними правилами для українських колег. ЗМІ уже писали про «руський» слід в цій акції. Нарешті 29 листопада міністр інфраструктури Польщі Алвін Гаджадхур зустрівся з перевізниками, які беруть участь в блокаді польсько-українського кордону, та звернувся до Єврокомісії з проханням призначити комітет, який перевірить дію угоди між Україною та ЄС, згідно з якою було призупинено обов’язок отримання дозволів. А за цей час померли два українські водії…

…Питання «чому це коїться?» слід замінити на «кому це вигідно?» — а поки ніхто не шукає відповіді на нього, всі щось роблять: хтось блокує кордони, хтось якимось чином рухається відповідно до власної посади – і всі кажуть гарні слова  про нібито підтримку України, яка і в умовах повномасштабної війни, розвʼязаної рф-ією, бʼється за майбутнє своє – та Європи! — та щосили продовжує підтримувати продовольчу безпеку світу.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий