Українсько-польський кордон: рух заблоковано

Рух на українсько-польському кордоні ускладнено через страйк перевізників країни-сусідки, які перекрили рух вантажівок на в’їзд в Україну 6 листопада на пунктах пропуску «Ягодин» Волинської митниці, а також «Рава-Руська» та «Краківець». За попередньою інформацією, польські протестувальники пропускатимуть на годину по одному вантажному транспортному засобу в обох напрямках. Акція протесту триватиме до 3 грудня 2023 року.

Акцію планували розпочати 3 листопада, повідомляє ТСН, але перенесли.

Польські посадовці вже закликали протестувальників не блокувати кордон.

«Наразі тривають робочі консультації з колегами з Міністерства інфраструктури Польщі. Ми маємо їхню позицію, що вони не підтримують протест та надіслали протестувальникам відповідну інформацію із закликом не блокувати кордон. Паралельно проводимо перемовини із профільним директоратом Європейської Комісії», — розповів в коментарі для ТСН.ua заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

Крім цього, в ситуацію втрутились українські дипломати, які зараз теж намагаються врегулювати її.

Щодо обмежень на проїзд для легкового та пасажирського транспорту, то віце-президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін заявив ТСН:

«З досвіду попередніх страйків можно сказати, що перешкод для легкового та пасажирського транспорта не було. Це стосувалось тільки вантажних автомобілів. Сподіваюсь, що цього разу страйк не відбудеться, але ризик високий».

За його словами, у польських перевізників є дві основні вимоги: прозорість роботи електронної черги та щоб на ринку перевезень Польща-Україна був паритет.

Про те, що польські перевізники все ж таки будуть пропускати легковий та пасажирський транспорт – на це сподівається співзасновник Міжнародної транспортної асоціації України Ігор Оверко.

«Страйки були і раніше. Перекривали рух на один-два дні переважно в пункті пропуску «Ягодин». Взагалі є інформація, що цього разу вони передумали, але все ж таки побачимо, як будуть розгортатись події», — каже Ігор Оверко.

В уряді наголошують, що страйки та блокування шкодять всім: як українським, так і польським перевізникам.

«Ми отримали повідомлення про ймовірне блокування пунктів пропуску з боку польських перевізників. Наша позиція полягає в тому, що такі страйки та блокування шкодять всім: як українським, так і польським перевізникам», – наголосив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

Нагадаємо, 30 жовтня Міжнародна транспортна асоціація України повідомила, що до кінця року можуть бути перекриті всі виїзди до Польщі у зв’язку зі страйками польських перевізників, що стартують 3 листопада.

Ключові вимоги поляків — щоб українські водії для роботи в ЄС знову почали отримувати дозволи (вимогу в Євросоюзі скасували до червня 2024-го року, щоби підтримати українську економіку під час війни. І через це, мовляв, конкуренція стала надмірною).

Також вимагають доступу до нашої системи «Шлях» і скасування електронної черги для свого транспорту на території України. Щоправда, раніше страйкарі попереджали — безперешкодно пропускатимуть гуманітарні і військові вантажі, автобуси і приватний транспорт.

«Проблематика може бути по оформленню на в’їзд в Україну вантажних транспортних засобів, по легкових все без змін, все працює у звичному режимі. На виїзд з України жодної інформації щодо блокувань не відбувається і не надходить», — сказав старший зміни пункту пропуску «Краківець» Василь Рожко.

Керівник центру громадської аналітики «Вежа» Валерій Клочок в етері «24 каналу» пояснив, чому польські перевізники блокують польсько-український кордон , та наголосив, що ця проблема може бути вирішеною на міжурядовому рівні.

Як повідомляє ТСН, на польсько-українському кордоні завжди були великі черги і тут є питання до організації роботи пропускних пунктів.

«Кілометрові черги із фур є звичним явищем на в’їзд чи виїзд з України. І тут є питання до організації роботи пропускних пунктів, де здійснюється митний та прикордонний контроль. Що стосується ситуації із перевізниками, проблема полягає у тому, що українські перевізники отримали дозвіл на безперешкодну роботу в Польщі та ЄС. Я, як той, хто дотичний до сфери вантажних перевезень в Україні, оскільки очолюю невеличку таку компанію, можу вам сказати компетентно, що в Україні сформувався дуже професійний ринок автомобільних перевезень. Держава сюди не доклала жодної копійки, люди формують ринок. Ринок у нас дійсно є перенасиченим», — зауважив Валерій Клочок.

Експерт додав, що після початку війни українські перевізники почали працювати у Польщі, що створило конкуренцію полякам.

«Коли почалась війна, Польща зняла цю дикунську вимогу щодо надання дозволів. І українці поїхали туди, а це конкуренція. І коли на території Польщі є їхні конкуренти з іншої країни, вони ставитимуть питання до влади, як вона їх захищає. Це нормальний процес. Це не те, що історія із зерном, вона відмінна. Обурення польських перевізників справедливе. Наша влада мала б подумати, яку дотацію дати українським перевізникам, щоб вони тут вижили. Я вважаю, що це питання потрібно вирішувати на міжурядовому рівні. У нас відносини з Польщею є нормальними», — сказав він.

Аналітик додав, що це означає, що шлях до вступу України в ЄС буде складним, оскільки наша держава може стати великим конкурентом іншим країнам.

Станом на 7 листопада польські перевізники, які страйкують на кордоні з Україною, повністю заблокували рух вантажівок на другому з трьох пунктів пропуску.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

За його словами, станом на вечір 7 листопада ситуація така:

«Ягодин – Дорогуськ» — блокується виїзд з України та виїзд з Польщі, тобто пункт пропуску заблокований повністю;

«Краківець – Корчова» — виїзд з України ще можливий, заїхати в Україну — ні;

«Рава-Руська – Гребенне» — за інформацією від українських прикордонників, перевізники заблокували і виїзд з України, тобто рух заблокований повністю також.

«На всіх пунктах пропускають гуманітарні вантажі та пасажирський транспорт. У напрямку України учасники акції пропускають по одній або кілька машин за годину», — додав Деркач.

Завдяки «єЧерзі» видно, скільки вантажівок виїхало до Польщі станом на вечір 7 листопада:

«Ягодин – Дорогуськ» — 33;

«Краківець – Корчова» — 265;

«Рава-Руська – Гребенне» — 203.

Заступник міністра зауважив, що урядовці перебувають у постійній комунікації з Rafał Weber та командою Міністерства інфраструктури Польщі для вирішення ситуації.

«Польські колеги підтверджують, що повернення до дозволів — це одна з ключових вимог перевізників. Для нас вона неприйнятна в умовах війни — порушених логістичних ланцюгів та морської блокади. Окрім цього, це угода на рівні України та ЄС, тому скасувати її неможливо з боку Польщі. І ми будемо працювати над її продовженням. Працюємо далі. Інтереси наших перевізників та бізнесу для нашої команди першочергові», — підсумував він.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий