Підприємцям — пакетна послуга на порталі «Дія»

Кабінет Міністрів під час засідання 7 листопада ухвалив рішення, яке дозволить експериментальному проекту «е-Підприємець» діяти на постійній основі, повідомляє Урядовий портал з посиланням на Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

«Уряд продовжує курс на створення максимально зручних умов для започаткування та ведення підприємництва в Україні. Йдеться про можливість за допомогою кількох кліків на порталі «Дія» отримати цілий пакет послуг», — зазначив Денис Шмигаль.

Загалом, за словами Прем’єр-міністра, комплексна послуга «е-Підприємець» включає 12 опцій – та українці зможуть за однією заявою отримати сервіси, необхідні для запуску власної справи. Це повністю змінить підхід до відкриття бізнесу й дасть змогу приділяти більше часу розвитку підприємництва, а не бюрократії.

е-Підприємець об’єднає 12 послуг для бізнесу. Серед них — державна реєстрація ФОП, реєстрація змін про ФОП, реєстрація платником єдиного податку або платником ПДВ, подання інформації про вакансії, відкриття банківського рахунку, реєстрація декларації про пожежну безпеку, повідомлення про використання єдиного рахунку тощо.

Щоб запустити бізнес, достатньо буде заповнити заяву на порталі Дія за 20 хвилин, навіть не виходячи з дому. Крім того, скористатися послугою е-Підприємець можна буде на будь-якому етапі запуску чи розвитку власної справи. Зокрема, можна вибрати дві або більше послуг із запропонованих. Наприклад, дійсні ФОП зможуть розширити свій бізнес, зареєструвавши ще одну кав’ярню чи кіоск тощо.

Досі, щоб розпочати роботу нового підприємства, доводилося ходити по держустановах, друкувати папери та збирати дозволи. Увесь процес займав близько 1,5 місяця.

За інформацією Урядового порталу, комплексну послугу е-Підприємець розроблять у межах проєкту EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом та впроваджується Академією електронного управління Естонії.

«Таким чином ми прибираємо бюрократію, радикально заощаджуємо час людей, які хочуть розпочати та розвивати власну справу, оптимізуємо процес надання публічних послуг», — відзначив очільник Уряду.

Денис Шмигаль наголосив, що діджиталізація залишається наскрізною політикою держави. Уряд має амбітне завдання за наступні три роки запустити 63 нових цифрових продукти.

До речі, Уряд ухвалив постанову, яка дозволить батькам у застосунку Дія в кілька кліків оформлювати тимчасовий дозвіл на виїзд дитини віком до 16 років.

Після запуску послуги в застосунку батьки зможуть самостійно оформлювати дозвіл у застосунку.

Урядовий портал наголошує, що необхідно, щоб в обох батьків була Дія: один із них надсилає заяву про отримання дозволу, а другий надає згоду онлайн у застосунку, засвідчивши заяву Дія.Підписом.

Після цього дані вносяться в Державний реєстр актів цивільного стану, та при перетині кордону прикордонники зможуть усе перевірити онлайн.

Послуга буде безоплатною.

Водночас залишається доступним класичний спосіб оформлення згоди в нотаріуса.

Наразі отримати дозвіл можна лише офлайн у нотаріуса в присутності обох батьків. Ця процедура забирає багато часу та ресурсів, адже необхідно збирати документи й свідоцтва. У результаті ви отримуєте завірену паперову заяву, яку легко втратити або ж десь забути. У такому разі дозвіл потрібно отримувати в нотаріуса заново.

Послуга реалізовується Міністерством цифрової трансформації, Міністерством юстиції, Державною прикордонною службою та Програмою EGAP, що впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий