Про податок на нерухомість та штрафи за його несплату

Українців від вересня почали штрафувати за несплачені податки на нерухомість, нагадує ТСН.

Хто і коли повинний сплатити податок на нерухомість?

Українці, власники квартир понад 60 кв. метрів та приватних будинків площею понад 120 метрів до 31 серпня 2023 року повинні бути сплатити податок на нерухомість.

Квитанції із вказаними розмірами податків на житло українці повинні були отримати  до 1 липня 2023 року.

Хто звільнений від податку?

Звільнені від податку на нерухомість власники житла чи будинків меншої зазначеної площі, а також ті громадяни, житло яких було зруйноване або виявилося непридатним для проживання внаслідок воєнних дій чи перебуває зараз на території активних воєнних дій чи тимчасово окупованої території.

Чи платити за куплене цього року житло?

За житло, куплене 2023 року, платити податок потрібно буде лише наступного року.

Який розмір податку на нерухомість?

Податок цього року сплачується за 2022 рік.  Сума податку прив’язується до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року, і вона має перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Станом на 1 січня 2023 року мінімальна заробітна платня становила 6500 грн. Тобото, максимальна ставка за кожен квадратний метр понад норму не може перевищувати 97 грн 50 копійок.

Який розмір штрафу за несплату податку?

У разі затримки сплати податку на нерухомість до 30 календарних днів штраф становитиме 5% від суми боргу, а понад 30 календарних днів – 10% від суми податку.

Чи слід чекати на отримання квитанції?

Навіть, якщо ви не отримали квитанцію, це не звільняє від сплати податку і його можуть нарахувати у період до 1095 днів. Тому наступного року доведеться заплатити суму в декілька разів більше.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий