Про допомогу українським підприємцям

Державний ПриватБанк запустив нову програму підтримки підприємців та малого бізнесу, яка дає можливість отримати фінансування без додаткової комісії, – достатньо мати заставу, інформує пресслужба банку. Пільгова програма кредитування під заставу без комісій триватиме з жовтня 2023-го до лютого 2024 року. 

Підприємці та малий бізнес отримають від банку фінансування за ставкою від 5% річних (залежно від цілі кредитування) у межах програми «Доступні кредити 5-7-9%» на строк до 3 років.

Застава по кредиту (власне рухоме чи нерухоме майно, майно третіх осіб) та до 50% суми кредиту – гарантії держави або програми ЄБРР.

Нацбанк продовжує поступово повертати вимоги до банків, тимчасово послаблені на початку повномасштабного вторгнення, зокрема стосовно здійснення оцінки кредитного ризику.

До речі, за результатами урядової грантової програми грантів для малого та середнього бізнесу єРобота станом на 19 жовтня держава за понад 15 місяців інвестувала в розвиток малого й середнього бізнесу 4,4 млрд грн.

Гранти на започаткування або розширення своєї справи отримали 8 тис. українців.

Зокрема, за програмою “Власна справа” видано 7305 мікрогрантів на 1,7 млрд грн; на розвиток переробних підприємств видано 417 грантів на 2,2 млрд грн; на садівництво та розвиток тепличного господарства видано 122 гранти на 490 млн грн; ветеранам та членам їхніх родин видано 83 гранти на 28 млн грн.

Нагадаємо, що у Кабінеті міністрів підрахували, скільки коштів отримав та отримає приватний український бізнес від іноземних партнерів (міжнародних фінансових організацій, агентств розвитку та донорів).

«Вийшла чимала цифра – 4 млрд євро», – підтвердив голова парламентського комітету з податків і фінансів Данило Гетманцев з посиланням на дані уряду.

Щодо Одеської області, то обсяг залучення кредитних коштів сільськогосподарськими товаровиробниками Одещини за всіма програмами кредитування становить 4,1 млрд. грн. (в порівнянні з відповідним показником за минулий тиждень — більше на 28,6 млн грн, або 0,7 %), а за програмою 5-7-9 обсяг залученого кредиту/ кредитної лінії сільгосптоваровиробниками — 3,46 млрд. грн. (в порівнянні з відповідним показником за минулий тиждень збільшився на 26,2 млн грн, або 0,8 %).

Мінімальна процентна ставка за укладеними кредитами/кредитними лініями становить – 0,01% (по Україні — 0,01 %), а максимальна – 32,1% (по Україні – 45,0 %). В порівнянні з відповідним показником за минулий тиждень максимальна та мінімальна процентна ставка залишилася незмінною.

Як повідомляє департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, станом на 16 жовтня 2023 року 1036 сільськогосподарських товаровиробників залучили кредитні кошти (на 8 підприємств більше в порівнянні з відповідним показником за минулий тиждень,) у тому числі 838 — за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Україна в умовах повномасштабної воєнної російської агресії продовжує підтримку малого та середьного бизнесу, що є дієвом внеском в нашу спільну Перемогу та оптимальною інвестицією у наше майбутнє.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий