Україна потребує ППО та протимінні кораблі

Всупереч виходу рф-ії з «зернової угоди» Україна відновлює експорт всіх видів продукції морським коридором, який почав діяти завдяки Силам безпеки та оборони та Міністерству інфраструктури. Водночас для збільшення обсягів перевезень цим коридором необхідно посилити ППО в портах та забезпечити розмінування морських шляхів, повідомляє УНІАН, посилаючись на очільника ОП «Укрметалургпром» Олександра Каленкова.

«Російська федерація, коли вона обстрілює порти та цивільну інфраструктуру, здійснює тероризм. Коли вона наважиться обстрілювати судна, які йдуть з наших портів, – це буде подвійний тероризм, адже ці судна йдуть під прапорами третіх країн і з міжнародними екіпажами. До того ж, більшість території, яку вони долають, — навіть не в українських водах. Тому є всі передумови для того, щоб повернутися до нормального функціонування Чорного моря», — наголосив Каленков та зауважив, що обсяги функціонування цього тимчасового коридору значно менші, ніж до війни.

«…ми повинні сконцентруватися на тому, щоб цей коридор працював ефективніше. Передусім: ніколи не буває багато засобів протиповітряної оборони, і саме під ці проєкти я просив би наших партнерів додатково їх виділити. Адже вони будуть закривати не тільки наші порти одеського регіону, але й порти на межі з Румунією, і захищати не тільки наш повітряний простір, але й простір такої країни НАТО, як Румунія», — наголосив Каленков.

Щодо Румунії, то наприкінці вересня стало відомо, що ця країна переміщує засоби ППО ближче до своїх населених пунктів на Дунаї на кордоні з Україною, де російські безпілотники атакують зернові об’єкти, та додає до цього району військові спостережні пункти та патрулі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters .

Ці заходи, поряд з розміщенням чотирьох додаткових американських винищувачів F-16 і розширенням безпольотної зони, є ознакою зростаючої стурбованості Румунії та альянсу НАТО тим, що війна може перекинутися на її територію.

Стурбованість стала наслідком того, що невдовзі після виходу 17 липня з «зернової угоди» москва почала атакувати українські порти та склади вздовж Дунаю, явно намагаючись перекрити основний альтернативний маршрут для експорту сільськогосподарської продукції з України.

Серед цілей були українські порти Ізмаїл та Рені, розташовані через Дунай від Румунії.

Окремі інциденти з падінням частин дронів у Румунії посилили ризик непорозуміння між Росією та НАТО та спонукали румунські збройні сили посилити безпеку в цьому районі для захисту цивільного населення. Армія побудувала два бомбосховища в невеликому селищі Плауру за кількасот метрів від Ізмаїла.

Міністерство оборони Румунії повідомило про прибуття близько 100 американських військовослужбовців і чотирьох літаків F-16 Fighting Falcon американської розробки на військову авіабазу Борча приблизно в 150 км на південь від Ізмаїлу.

З середини вересня міністерство також розширило безпольотну зону вздовж ділянки кордону з Україною до 30 км всередині Румунії і до висоти 4000 метрів як стримуючий фактор проти російських дронів, що вторгаються в повітряний простір Румунії.

На фоні цього Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив журналістам у Києві 28 вересня, що немає жодних доказів того, що російські удари поблизу українсько-румунського кордону були навмисним нападом на Румунію, але назвав їх «безрозсудними» та «дестабілізуючими».

Це повторив і представник міністерства оборони Румунії Костянтин Спіну.

Джерела Reuters в оборонному секторі Румунії розповіли про зміну російської тактики: у липні, коли бомбардування Дунаю почалися всерйоз, росіяни досягли успіху, оскільки Україна не розгорнула в цьому районі великі системи ППО. Тепер, коли це сталося, ударні дрони, як правило, літають нижче, що ускладнює попадання в них, вони часто прямують за течією Дунаю і прилітають групами, можливо, за участю фіктивних дронів, щоб спробувати виснажити оборону України, кажуть джерела.

Нагадаємо, Росія атакує дронами порти України на Дунаї. Зокрема, 26 вересня під час удару на південь Одеської області «Шахедами» постраждала поромна переправа через Дунай «Орлівка-Ісакча» між Україною та Румунією.

В ніч проти 10 жовтня російські терористи протягом трьох годин атакували Одеську область російсько-іранськими дронами-камікадзе Shahed. В Одеській області є влучання по логістичній інфраструктурі, проте обійшлося без постраждалих, заявив очільник ОВА Олег Кіпер.

Загалом в ніч проти 10 жовтня окупанти запустили по Україні 36 дронів із мису Чауда з тимчасово окупованого Криму. Українська ППО збила 27 ворожих цілей над Херсонською, Одеською та Миколаївською областями. 

Щодо нарощування міці ППО, то в Ізмаїльському районі (саме там розташовані дунайські порти України) продовжується формування мобільних вогневих груп. Як повідомляє начальник Ізмаїльської районної державної (військової) адміністрації Родіон Абашев, інформація щодо потреб військових частин розподіляється між благодійними організаціями та волонтерами для найскорішого та ефективнішого вирішення питань. Підсумок – з початку осені військовим передали більше десяти позашляховиків, аби зробити повітряний простір над українським Придунавʼям більш захищеним від ракетних ударів та атак «шахедами» російських окупантів.

Крім ППО Україна потребує мінні тральщики.

За словами очільника ОП «Укрметалургпром» Олександра Каленкова, торговельні судна потребують посилення заходів безпеки безпосередньо у водах Чорного моря, адже Росія замінувала води, і це становить для них ризики.

«Потрібно виділити Україні мінні тральщики, адже ніхто не знає, скільки бомб розкидала російська федерація. Тому треба вираховувати маршрути, і ці бомби знешкоджувати. І це не викликає ніякої ескалації, про яку люблять говорити наші партнери», — резюмував Каленков.

Попри все, морський коридор, який відкрила Україна, набирає обертів. Раніше народний депутат Муса Магомедов заявив про його ефективність та навів той факт, що міжнародні страхові компанії активізувалися, і пропонують програми страхування.

Є і інші докази.

У вересні експорт морським та річковим транспортом з України становив 2,4 млн. тон, при цьому 99% обсягів експорту забезпечили дунайські порти. Про це повідомляє портал EuroAsiaDaily з посиланням на Spike Brokers.

Spike Brokers зазначають, що високі ставки морського фрахту тримаються через брак флоту для транспортування зерна «за альтернативним морським коридором».

«Індикації з фрахту на зерно «хенді» з Чорноморська до Іспанії все ще залишаються на рівні 60-65 доларів за тонну», — повідомляє компанія Spike Brokers.

Річковий фрахт стабілізувався і демонструє тенденцію на зниження завдяки більш активним відвантаженням альтернативним морським коридором.

Spike Brokers наводить такі актуальні ринкові ставки транспортування водним транспортом:

Ізмаїл, Україна — Констанца, Румунія € 40-45 (1-3 тис. тон);

Ізмаїл, Україна — Східна Італія $65-70 (4-6 тис. тон);

Ізмаїл, Україна — Греція $55-57 (3-4 тис. тон);

Чорноморськ, Україна – Іспанія $60 (25-35 тис. тон);

Чорноморськ, Україна – Китай $ 100 (55-65 тис. тон).

Рухаємось вперед.

Разом підтримуємо наші Сили безпеки та оборони України – наближаємо нашу спільну Перемогу!

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий