Найбільший порт України вперше з весни прийняв під завантаження вхідний флот

З кінця вересня після тривалого простою відновив повноцінну роботу порт Південний — найбільший за обсягами перевалки вільний морський порт України.

Південний прийняв під завантаження перші два судна – Ying Hao 01 і Azara, які 1 жовтня вийшли з порту, повідомляє Ліга.нет із посиланням на міністра інфраструктури Олександр Кубраков.

«Три балкери з агропродукцією та залізною рудою вийшли з портів Чорноморськ та Південний, а п’ять нових суден прямують до портів на завантаження», – написав міністр у Facebook.

Ці п’ять суден – це Olga, Ida, Danny Boy, Forza Doria, New Legacy. Вони мають забрати майже 120тис. тонн української агропродукції до країн Африки та Європи.

Нагадаємо, що з травня 2023 року Росія блокувала вхідний флот у цей порт в межах Чорноморської зернової ініціативи. У серпні 2023 року Україна відкрила новий морський маршрут з Одеси, який спочатку використовувався для виходу цивільних суден, що застрягли в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний з початку повномасштабного вторгнення Росії.

17 вересня стало відомо, що новий транспортний коридор у порти України почав працювати не тільки на вихід, але й на вхід.

Вихід Росії з зернової ініціативи дозволив Україні розблокувати морський експорт для металургів. Кілька з суден із металопродукцією знаходилися в порту Південний з початку повномасштабного вторгнення і змогли вийти звідти на початку вересня 2023 року.

Судна з українськими експортними грузами йшли з дунайських портів, — але росія поісля виходу з «зернової угоди» піддає їх масованим атакам БПЛА – як, правило нічним.

Одним з наслідків таких атак є реакція Румуніі, яка після падіння на її територію декількох російських БПЛА переміщує сили протиповітряної оборони для захисту сіл у басейні Дунаю поруч з українським кордоном, посилюючи їх новими пунктами спостереження і патрулями, повідомляє Reuters з посиланням на два високопоставлених джерела в армії.

Ці заходи, разом з розміщенням чотирьох літаків F-16 і введенням безполітної зони в цьому регіоні, є «ознакою стурбованості» Румунії та інших членів НАТО, що війна Росії проти України може перекинутися на її територію через можливий переліт дронів та ракет через Дунай. 

Два анонімних джерела розповіли агентству, що окремі інциденти з падінням «частин дронів» на території Румунії підкреслили «ризик непорозуміння між Бухарестом і НАТО». А президент Румунії 22 вересня заявив, що падіння російських дронів на території країни є «реальною проблемою».

Наразі армія Румунії збудувала два бомбосховища в селищі Плауру, що розташоване за кількасот метрів від Ізмаїла, а місцеві мешканці почали отримувати сповіщення на свої мобільні телефони про виявлення російських БпЛА.

Щодо атак російських агресоров, то ворог став запускати дрони непростими маршрутами.

«Безпілотники були знову спрямовані на Південь Одещини, знову були спрямовані за непростими маршрутами. В тому числі маневруючи, намагалися обійти систему протиповітряної оборони для того, щоб увійти не тільки в південні, а й у центральні регіони України», — розповіла речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За словами Гуменюк, результати атаки наразі підбиваються. Речниця розповіла, що пріоритетом ворога все ще залишається Подунав’я — зокрема припортова інфраструктура.

Росіяни продовжують шукати об’єкти критичної та іншої важливої інфраструктури, ураження яких може суттєво вплинути в тому числі на економіку регіонів.

В умовах, коли, як пише Politico, ЄС втратив контроль над зерновою боротьбою між києвом та його європейськими союзниками, кожна позитивна новина про зернові маршрути є черговою цеглиною в нашу спільну Перемогу.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий