Втрати Держбюджету та «тіньові» плями буття

Втрати надходжень до державного бюджету в обсязі вражаючих 5 мільярдів гривень є наслідками заборони ароматизованих електронних сигарет, яка набула чинності 11 липня 2023 року, — стверджує директор Української Вейп Асоціації (УВА) Юрій Суптель в інтерв’ю Деньги.UA

За даними асоціації, за останні 5 років із 7 мільйонів курців в Україні близько 1 мільйона мігрували на електронні сигарети. Щорічний обіг галузі електронних сигарет в Україні оцінювався в 10 мільярдів гривень. У 2022 році до бюджету надійшло приблизно 2 мільярди гривень, а в 2023 році очікувалось майже 5 мільярдів гривень податків та зборів — та ці плани не здійснилися повідомляє УНІАН.

«Колишній споживач традиційних сигарет, який спробував електронні сигарети, до старої, шкідливої звички, вже не повертається. Але якщо держава нищить можливість придбати електронну сигарету легально, курець шукатиме альтернативу на нелегальному ринку: в інтернет-торгівлі, в телеграм-каналах. Як наслідок, на кінець 2023 року близько 70% ринку електронних сигарет буде в тіні, а після закінчення в основних операторів залишків пристроїв для куріння, ввезених раніше, у тінь піде 90% ринку», — пояснює керівник УВА.

За розрахунками асоціації, контрабандисти та тіньовики вже зараз отримують близько пів мільярда гривень прибутку щомісяця.

Контрабандні електронні сигарети легко доступні через анонімні телеграм-канали, інтернет-магазини і навіть стихійні базари. Національна поліція України не справляється з навантаженням, нелегальні онлайн продажі та робота поштових операторів не контролюються, як наслідок — доступ неповнолітніх до нікотинової продукції.

«Українська Вейп Асоціація закликає владу до діалогу, активно підтримує будь-які ініціативи, спрямовані на боротьбу з нелегальною торгівлею, особливо коли мова йде про доступ до електронних сигарет неповнолітніх. Ситуація з втратою надходжень до бюджету та ростом тіньового ринку електронних сигарет в Україні вимагає негайного уваги та корекції», — стверджує Юрій Суптель.

В Українській Вейп Асоціації наводять як приклад Китай, де після заборони продажу ароматизованих електронних сигарет 90% ринку опинилось в тіні, і держава фактично втратила мільйони доларів надходжень до бюджету. Протилежний приклад демонструє Велика Британія — британським курцям пропонують в якості альтернативи перехід на безкоштовні електронні сигарети від уряду в рамках державної стратегії зменшенні кількості курців традиційних сигарет.

«Україна також взяла на себе зобов’язання в рамках Конвенції ВООЗ щодо зменшення кількості курців. Але, перемикання курців на споживання менш небезпечних продуктів гальмують на законодавчому рівні. Курців в Україні менше не стає, надходження податків не збільшується, зростає лише рівень контрабанди та нелегальних продажів», — обурюється директор Української Вейп Асоціації (УВА) Юрій Суптель.

З «тінню» є проблеми не тількі «вейперські».

Так, прикордонники в місті Ізмаїл виявили майже 29 тонн контрафактного алкоголю та понад 11 тисяч пачок цигарок, повідомляє прес-служба Ізмаїльського прикордонного загону.

Оперативники Південного регіонального управління ДПСУ та Ізмаїльського прикордонного загону у взаємодії з детективами БЕБ виявили в Ізмаїлі велику партію підакцизних товарів.

«В результаті проведених санкціонованих обшуків за 5 адресами правоохоронці виявили понад 2273 літри спирту, 672 літри бренді, 25886 літрів винного продукту, понад 10,7 тисячі пачок цигарок в асортименті та 212 електронних сигарет без марок акцизного податку, 330 пачок тютюну для кальяну, 360 флаконів рідини для паління, 170 пляшок харчових добавок, 171 пачку сухого ароматизатора, — заявив помічник начальника Ізмаїльського прикордонного загону – начальник прес-служби підполковник Ігор Перегняк. — Також було виявлено майже 600 бланків товарно-транспортних накладних з проставленими печатками, грошові кошти у сумі 2,5 тисячі євро та понад 21 тисячу доларів США. Виявлені грошові кошти та товари (в том числі, низка алкогольної продукції, харчові добавки, барвники, відповідне обладнання у підпільному цеху в одному з домоволодінь) загальною вартістю майже 11 млн.грн. вилучено.

Заходи проводились під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Прикордонники спільно з іншими правоохоронними органами продовжують здійснювати заходи з недопущення обігу контрафактних товарів в прикордонних контрольованих районах.

Ірина Королькова

фото — Ігор Перегняк

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий