«Гумкоридором» йде друге судно з українським зерном

Судно AROYAT (прапор Палау) з 17,6 тис. тонн української пшениці для Єгипту вийшло з порту Чорноморськ. Про це повідомив Урядовий портал посилаючись на Віце-прем’єр-міністра з відновлення України — Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова.

Судно AROYAT (прапор Палау) стало другим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для цивільних суден на вхід до порту Чорноморськ з метою експорту агропродукції для країн Азії.

Екіпаж судна – громадяни Єгипту, Туреччини, Азербайджану, Бельгії та Албанії.

Наперекір морській блокаді: до Туреччини прибуло перше судно з українським зерном, яке йшло «гуманітарним коридором».

Про відкриття «гуманітарного коридору» Україна оголосила минулого місяця.

В серпні 2023 року ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового маршруту, яким можуть скористатися цивільні судна, зокрема ті, які перебувають в портах Великої Одеси. 

16 серпня із Одеського порту вийшло першу судно — контейнеровоз Joseph Schulte (прапор Гонконг), який перебував в Україні з 23 лютого 2022 року. Після нього вийшли ще чотири судна, які вимушено перебували в українських портах понад півтора року.

У вересні 2023 року тимчасовим коридором до акваторії портів Великої Одеси зайшли два перших цивільних судна під завантаження. Таким чином, за словами фахівців, доведено, що зерновий коридор без Росії може працювати.

19 вересня стало відомо, що одне з цих суден (Resilient Africa) вийшло «гуманітарним коридором» в напрямку Босфору та вже прибуло до турецької протоки Босфор. Як пише Reuters, йдеться про вантажне судно Resilient Africa, яке вийшло з українського порту «Чорноморськ» цього тижня. Повідомляється, що на борту судна 3 тис. тонн зерна дл країн Азії.

А друге судно на той час знаходилось в порту під завантаженням українською пшеницею для Єгипту.

Відкритий у серпні  новий морський маршрут з Одеси, спочатку використовувався для виходу цивільних суден, що застрягли в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Вже 17 вересня стало відомо, що новий транспортний коридор у порти України почав працювати не тільки на вихід, але й на вхід.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий