Самокати – на викот?

Рік 2023 став роком визнання кермувальників самокатів повноцінними учасниками дорожнього руху.

«Ветерани» дорожнього руху мають доволі протилежні оцінки щодо появи на дорогах такого виду транспорту.

Тим більше, що під час воєнної агресії росії проти України деякі моменти стосовно нових учасників дорожнього руху випали з поля зору законодавців: наразі держава не затвердила спеціальні правила для електросамокатів.

Наприклад, захист. Водій автомобіля повинен мати паску безпеки, водій мотоцикла – шолом. А що повинен одягнути водій самоката? Шолом, наколінники? Чи можна перевозити на самокаті пасажирів? Якщо да, то скільки та якого віку? Якщо є обмеження для велосипедистів щодо руху на дорогах в залежності від кількості полос, то чи є таки межі для самокатів?

Гостре питання щодо переходів: як має право пересікати проїжджу частину водій самоката? Як велосипедист – зійшовши на землю та ногами, ведучи поруч свій транспортний засіб? Та власне де саме дозволено рух на «паркування» самокатів?

Питань багато – а відповідей поки нема.

Ба більше: правоохоронцям вистачає клопоту тримати на дорогах лад і без цих «новачків».

Але самокати є – і в останній час ЗМІ повідомляють про судові справи про порушення правил дорожнього руху водіями електросамокатів. За останні роки за порушення ПДР притягнуто до карної відповідальності 4 (!) водіїв електросамокатів, здебільшого, за травмування пішоходів, повідомляє Опендатабот: «…переважно ДТП за участю водіїв самокатів кваліфікуються як адміністративні порушення. Найчастіше самокатники отримують обвинувальні вироки за травмування пішоходів». Найчастіше самокатників притягають до відповідальності за порушення ПДР, що призвело до пошкодження транспортних засобів та іншого майна (ст.124 КУпАП, якою передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі 850 грн.).

Нагадаємо, що Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у 2021 році ухвалив перший обвинувальний вирок водію електросамоката, який у 2020 році скоїв наїзд на пішохода. В результаті зіткнення потерпіла отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Розглядаючи справу, суд визнав електросамокат транспортним засобом. А згідно п. 11.13 Правил дорожнього руху, рух транспортних засобів тротуарами і пішохідними доріжками заборонено.

Суд ухвалив обвинувальний вирок та визнав водія самоката винним в порушенні чинних правил на транспорті (ст. 291 Кримінального кодексу України), призначив покарання у вигляді позбавлення волі, звільнивши від його відбування з іспитовим терміном 1 рік.

Окрім цього, суд частково задовольнив цивільний позов та стягнув з обвинуваченого штраф у розмірі 127 тисяч гривень (102 тис. грн. матеріальної шкоди, 23 тис. грн. моральної шкоди; 2 тис. грн. витрат на правничу допомогу).

Чи є надія, що «самокатну» проблему буде вирішено?

До Верховної Ради внесли два законопроекти, які встановлюють правила руху для водіїв електросамокатів та іншого мобільного електротранспорту (сігвеїв, гіроскутерів і моноколес).

Проекти законів № 5731 і № 5732 були подані до парламенту 5 липня, передає ain.ua.

Законопроект № 5731 пропонує внести зміни до Закону України «Про дорожній рух» щодо руху самобалансувальних транспортних засобів, обладнаних електродвигунами (електросамокат, сігвей, сегвіл, гіроскутер).

Так, пропонується дозволити керувати електросамокатом людям від 16 років. Вони мають право їздити спеціальними велодоріжками, а якщо їх немає — по краю проїжджої частини дороги, вулиці або узбіччя.

Користувачі електротранспорту повинні використовувати справний транспорт, зобов’язані будуть надягати застебнутий мотошолом для поїздки, вони не мають відволікатися від водіння або перевозити вантажі, що заважають керувати транспортним засобом.

Також, на такому транспорті буде заборонено перевозити пасажирів.

Електроскутери і подібний транспорт повинні бути обладнані сітловідбивальними пристроями, а в темний час доби — зовнішніми джерелами світла.

Своєю чергою, законопроект № 5732 пропонує внести зміни до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» щодо відповідальності за порушення правил дорожнього руху особами, які керують самобалансувальними транспортними засобами.

Він доповнює статтю 127 кодексу України «Про адміністративні правопорушення», яка описує санкції за порушення правил для велосипедистів, пішоходів, водіїв гужового транспорту. Якщо проект закону приймуть, такі ж санкції діятимуть і щодо водіїв електросамокатів, сігвеїв, гіроскутерів і моноколес.

Так, порушення правил дорожнього руху каратиметься штрафами у 20 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (340 грн). Якщо водій порушив правила, бувши п’яним, цей штраф зростає до 40 неоподатковуваних мінімумів (680 грн).

Додамо, що в парламенті зареєстрований законопроект №3023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки окремих категорій учасників дорожнього руху (користувачів персонального легкого електротранспорту, велосипедистів і пішоходів)», який вже ухвалений парламентом у першому читанні, повідомляє УНІАН.

Зміни, прописані в цьому документі, торкнуться кодексу України Про адміністративні правопорушення та Закону України «Про дорожній рух».

З головного — нормативне закріплення ролі користувачів персонального легкого електротранспорту в дорожньому русі. Законопроект доповнили забороною на водіння в нетверезому стані не тільки персонального електротранспорту, а й велосипедів. Також власники такого транспорту зобов’язані будуть використовувати світловідбиваючі елементи і утриматися від використання телефону під час руху.

Пересуватися на персональному електротранспорті можна буде тільки по спеціальних велодоріжках або по краю проїжджої частини або узбіччі.

Групові заїзди на одному електросамокаті заборонено.

Доведеться придбати також звуковий сигнал, фари і поворотники.

Та це – законопроекти. В яких, як стверджують експерти, не врегульовано важливі складові безпеки на дорогах.

Хоча є досвід інших країн.

Наприклад, в країнах Західної Європи є відповідний віковий ценз: у Франції — з 12-ти років, в Німеччині – з 14-ти, у Бельгії — не менше 18 років.

Західноєвропейські законодавці швидкісний ліміт визначили від 15,5 до 25 км/год.

До руху на дорогах допускається тільки сертифіковані транспортні засоби. У деяких країнах must have — ще й водійські права зі страховкою.

Поки законодавці працюють, на містах шукають локальні рішення щодо самокатів.

Так, у Києві , де вулицями їздять майже 4 тисячі прокатних самокатів, встановили максимальну швидкість для користувачів електросамокатів — 20 км/год, а у спеціально визначених (зелених, пішохідних та історичних) зонах — не більше 14 км/год.

Як повідомляє міська держадміністрація, це врегульовано підписаним меморандумом про співпрацю влади столиці з операторами послуг прокату електросамокатів.

«Окрім цього, запроваджуються зони, де буде заборонено залишати самокати, та буде запроваджено спеціальний перелік зон, де програмним методом забороняється пересування самокатів.

Крім того, одним з пунктів меморандуму є зобов’язання операторів страхувати кожного користувача на випадок нещасних випадків і травм при використанні самокату. Поліс має покривати витрати на медичну допомогу та лікування, а також шкоду, завдану майну третіх осіб, – із покриттям від 100 тис. грн.

Щоб такі пригоди було легше ідентифікувати, на кожний самокат з обох боків має наноситись спеціальний номер у форматі літери та трьох цифр.

Меморандум діятиме, доки Верховна Рада не ухвалить закон, який визначатиме статус і порядок діяльності електросамокатів та інших засобів електромобільності.

Навесні цього року у місті Ізмаїл місцева влада заборонила прокат електросамокатів. Доречно нагадати, що саме це місто ледь не захлинулось від нечуваної хвилі великовантажного транспорту після того, як дунайські порти стали єдиними в Україні водними воротами для експорту зерна.

Рішення влади було обумовлено вимогами безпеки в умовах надскладної ситуації на дорогах – але підприємці в суді скасували його.

І знову – про закордонний досвід: Париж став першою європейською столицею, яка заборонить використання орендованих електросамокатів. Близько 15 тис електросамокатів мають зникнути з вулиць міста. Відповідне рішення було ухвалено після міського референдуму щодо заборони електросамокатів, в якому взяли участь понад 100 тисяч парижан. https://www.unian.ua/economics/transport/elektrosamokati-porushennya-pdr-na-vodijiv-pochali-podavati-do-sudu-12376299.html?utm_source=unian&utm_medium=read_more_news&utm_campaign=read_more_news_in_post

Близько 90% тих, хто брали участь у референдумі, висловилися за заборону оренди електросамокатів.

Причиною заборони стали проблеми, пов’язані з розкиданими по місту самокатами, а також занепокоєння щодо безпеки пішоходів. Заборона стосуватиметься лише сервісів прокату електросамокатів (про український Ізмаїл згадали?), а не приватних транспортних засобів.

Таким чином, зараз ми маємо нових учасників дорожнього руху, правил для яких поки що немає, та очікуємо на прийняття життєво необхідних змін у законодавчому полі.

Тому перед кожним виїздом не забувайте перевірити гальма…

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий