Українське Придунав’я: росія намагається закрити зернові шляхи

Російські окупанти вчетверте за останні п’ять діб атакували цивільну інфраструктуру Придунав’я, збільшивши кількість ударних дронів типу «Shahed-131/136» для атак, про що розповіла керівниця об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк під час брифінгу у медіацентрі «Україна-Одеса».

За її словами, «мета ворога – ураження цивільної інфраструктури, припортової інфраструктури. Це той напрямок, який не дає спокою окупантам у зв’язку з закінченням дії зернової угоди і країна-терористка активно намагається переконати світову спільноту, що Україна не є надійним партнером в подальшому продовженні цієї ініціативи, зокрема», — сказала Гуменюк та наголосила, що росіяни спрямовано тероризують Одещину, спрямувавши удари на  потужності, що повноцінно виконують роботу з транспортування зерна.

«У припортову інфраструктуру входять і стоянки такого транспорту, які задіяні у перевезенні збіжжя», — пояснила Гуменюк.

За даними прес-служби Одеської обласної прокуратури, руйнувань зазнали елеватор та адміністративні приміщення. Вибуховою хвилею пошкоджено низку приватних домоволодінь.

Атаки на портову інфраструктуру українське Придунав’я розпочались після того, як в середині липня Росія відмовилась продовжувати участь в «зерновій угоді» . Мета — не дати Україні продовжувати морський експорт без згоди агресора, змусити світ сприймати Україну як ненадійного партнера та торгувати з росією вкраденим українським зерном на умовах терористів.

Підтвердження тому – в тому числі, й умови, висунуті агресором у зв’язку з нібито існуючою можливістю продовження «зернової угоди».  Нагадаємо, що Туреччина неодноразово закликала продовжити дію угоди, але після перемовин 4 вересня Ердоган фактично став на бік Путіна та звернувся до України з пропозицією «пом’якшити підходи» до «спільних кроків» із Росією, аби відновити роботу зернового коридору.

Пошуки альтернативних шляхів українського збіжжя велися не тільки Туреччиною.

Один з варіантів – торговий шлях для українського зерна через порти Хорватії, який вже користується популярністю, про що зазначила перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко під час двосторонньої зустрічі із прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем на саміті ініціативи Трьох морів у Бухаресті

«Українське зерно вже пішло на експорт через хорватські порти. Дякуємо за таку можливість. Цей торговий шлях хоч і нішевий, але вже користується популярністю. Ми готові його розвивати, розширюючи можливості транспортного коридору. Ми вважаємо, що цей логістичний маршрут буде відігравати важливу роль у двосторонній торгівлі між нашими країнами і після війни», — сказала вона.

Крім того, сторони обговорили важливість спільного вирішення питання експортних обмежень для українського експорту.

До речі, Польща закликала Європейський Союз збільшити пропускну спроможність портів, щоб дати змогу здійснювати більше поставок українського зерна через Балтійське море, пише Bloomberg із посиланням на міністра сільського господарства країни Роберта Телуса. При цьому країна хоче продовження заборони на імпорт українського зерна.

За словами польського урядовця, Польща обмірковує будівництво портів для експорту сільськогосподарської продукції. Експорт зерна з України через польські порти в червні зріс до 260 000 т, це понад вдвічі перевищує рівень, що спостерігався цього року, і він, ймовірно, зростатиме.

«Нам потрібно допомогти Україні, і ми це розуміємо, – сказав Телус в інтерв’ю у Варшаві. – Ми думаємо про будівництво портів виключно для перевезення зерна, так званих агропортів».

Польща вже веде переговори із сусідньою Литвою про перенесення фітосанітарного контролю зі свого кордону до литовських портів, щоб прискорити транзит українського зерна.

Хоча термінали в Балтійському морі є альтернативою, «основна частина вантажів, як і раніше, проходитиме через південні порти», сказав міністр.

Тобто, європейська спільнота продовжує пошуки рішень проблем транспортування українського зерна всупереч жорстким намаганням російських агресорів монополізувати право на прийняття таких рішень.

…А поки одні ведуть ці пошуки, а інші «далекоглядно» радять почути вимоги світового терориста, українці платять за вирощене та зібране зерно власним життям: під час однієї з недавніх атак на Південь Одещини від отриманих поранень помер працівник агропідприємства…

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий