Як на Одещині виживає в умовах війни туристично-рекреаційна галузь

На сьогоднішній день Одещина виступає більше як транзитна зона для біженців на Західну Україну або за кордон. Багато представників туристичного бізнесу були вимушені тимчасово переформатувати напрямок своєї діяльності та націлитись на гуманітарну допомогу.

Про це йдеться в “Програмі соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області на 2023 рік та основні напрями розвитку на 2024-2025 роки”, яку обласна рада затвердила 4 серпня під час позачергової сесії, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Переважна більшість закладів розміщення зачинені та туристів на Одещині немає, узбережжя є небезпечним для відвідування. Працювали влітку ті бази, які мали внутрішній басейн, аквапарки та інше.

Туристично-курортний сезон відбувався у цьому році більше для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб в області.

Постраждали як внутрішній так і зовнішній туризм. Згідно з даними ДПС в Одеській області, основну масу зовнішніх туристів у минулі роки становили гості з Молдови, Румунії, Туреччини, Ізраїлю, Болгарії та Білорусі. На сьогоднішній день до регіону приїжджають лише представники іноземних ЗМІ та посольств. Це відобразилось на наповненні місцевих бюджетів, коли у 2021 році туристичний збір становив 26,8 млн грн, а за перше півріччя 2022 року лише 3,8 млн грн.

У зв’язку із повномасштабним вторгненням росії в Україну та введенням воєнного стану, недоцільністю та неможливістю використання коштів на період призупинено реалізацію заходів Програми розвитку туризму та курортів в Одеській області на 2021-2023 роки.

Сьогодні проводиться моніторинг збитків знищеної або пошкодженої туристичної інфраструктури внаслідок військових дій. Цей перелік передається в Державне агентство розвитку туризму України для пошуку міжнародних організацій, які готові підключатися до відновлення зруйнованих та пошкоджених туристичних об’єктів, яких наразі вже шістдесят.

На жаль, загарбники продовжують нищити туристичну та рекреаційну інфраструктуру Одещини, тому робота у цьому напрямку продовжується та опрацьовуються інші механізми пошуку донорів для відновлення вищезазначеної інфраструктури.

Окрім того, в області долучилися до благодійної акції та організували для внутрішньо переміщених осіб безкоштовні екскурсії, щоб допомогти їм покращити емоційний стан, соціалізуватися і дослідити історію та культуру Одещини.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий