Українську частину Дунаю планують включити до TEN-T

У румунському Галаці в рамках зустрічі Україна — США — Єврокомісія — Румунія — Молдова в минули вихідні йшлося про шляхи збільшення українського експорту. Як повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, румунська частина Дунаю в умовах обмеженого судноплавства є важливою для переорієнтації експорту.

Нещодавні атаки рф на портову інфраструктуру України знищили понад 200 тисяч тонн зерна, що, за підрахунками Всесвітньої продовольчої програми ООН, дорівнює життю щонайменше мільйона людей у світі.

Зараз продовжується робота над розвитком альтернативних логістичних маршрутів для українського експорту – з розрахунком, що європейські партнери України сприятимуть зняттю односторонніх обмежувальних заходів стосовно української аграрної продукції.

Розвиток судноплавства на Дунаї — інший пріоритет, де ключовими є пришвидшення проходження суднами каналів, збільшення пропускної спроможності канала Суліна та організація біля румунського порту Констанца додаткових місць для здійснення рейдової перевалки суден.

«Працюємо з європейськими партнерами нпд включенням української частини Дунаю до карт Транс’європейської мережі внутрішніх навігаційних шляхів (TEN-T), — повідомляє Олексій Кубраков. — Це — одна з важливих умов для повноцінної роботи бізнесу на ринку українських дунайських перевезень. Разом з румунською стороною працюємо над тим, щоб запустити повноцінно вантажні перевезення на автомобільних пунктах пропуску на кордоні з Румунією «Красноїльськ — Вікову де Сус» та «Дяківці — Раковець». Також в планах збільшення пропускної спроможності «Порубне — Сірет» щонайменше на 20% та відкриття ще двох нових пунктів пропуску. Щодо залізниці, то активно працюємо як на румунському, так і молдовському напрямках. На кордоні з Румунією відновили рух пасажирських потягів ділянкою Рахів – Ділове – Валя-Вішеулуй. Зараз ведуться роботи з відновлення відновлення пасажирського руху в пункті пропуску «Тересва».

Мета усіх зусиль — максимально забезпечити можливості для українських експортерів, тому що це позитивно спрацює як на обороноздатність, так і на економіку.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України– міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков подякував за підтримку Координатору США з питань санкцій Джиму О’Браєну, послу США в Україні Бріджит Брінк, генеральній директорці Директорату Єврокомісії з транспорту Магді Копчинській, Міністру транспорту та інфраструктури Румунії Соріну Гріндяну та Міністру аграрної політики Молдови Володимиру Балеа.

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий