#Куб: чи справді Європа виробляє менше парникових газів?

Чи може Європа дозволити собі промислове зростання на тлі глобального потепління?
#Куб вирішив перевірити інформацію, озвучену французькими політиками.
Минулого четверга, під час презентації плану з реіндустріалізації Франції, президент Еммануель Макрон закликав ЄС призупинити запровадження екологічних норм, заявивши, що блок із 27 членів уже зробив набагато більше, ніж інші великі економіки.

Цитата
Еммануель Макрон: Я закликаю до європейської паузи в регулюванні. Тепер ми маємо її реалізувати. Ми не повинні вносити нові зміни до правил, тому що ми втратимо всіх гравців галузі. Тому нам потрібна стабільність.

Ця заява викликала багато критики з боку лівих та екологічних груп у Франції.
Наприклад, Мануель Бомпар, французький політик лівого спрямування, написав у Твіттері: «Зміна клімату не терпить перепочинку. Це прохання безвідповідальне».

Однак Ролан Лескюр, міністр промисловості Франції, виступив на захист Еммануеля Макрона, заявивши, що європейці викидають в атмосферу набагато менше, ніж населення Китаю, США чи Індії.
Він також заявив, що ЄС – єдина частина світу, яка за останні 20 років скоротила викиди парникових газів.

Чи це правда?
Спершу ми з’ясували, які країни є найбільшими емітентами парникових газів на душу населення.
Згідно з доповіддю ООН, опублікованій у 2022 році, США є найбільшим емітентом парникових газів — понад 14 тонн CO2 на душу населення, за ними йде Росія (13 тонн CO2 на душу населення), потім Китай — 9,7 тонни.
ЄС, як і раніше, є одним з найбільших емітентів, займаючи шосте місце з показником 7,2 тонни на душу населення, тоді як середній світовий показник становить близько 6,3 тонни на душу населення.
Попри заяву міністра промисловості Франції, ЄС викидає у 3 рази більше парникових газів, ніж Індія (чий показник – 2,4 тонни на особу).
Проте, дійсно, ЄС – один із рідкісних регіонів на Землі, де за останні роки скоротилися викиди парникових газів.
З 90-х викиди скоротилися приблизно на 24% (за даними Світового банку).
Викиди парникових газів у США за останні 30 років збільшились на 3,7%.
З іншого боку, у Китаї викиди збільшилися майже на 300% за той самий період. А в Індії зростання становило 178%.
Європа, як і раніше, рухається швидше за інші країни, коли йдеться про зниження викидів.
Але в доповіді ООН, опублікованій у 2021 році, йдеться, що навіть якщо всі країни світу виконають свої зобов’язання щодо скорочення викидів парникових газів, до кінця століття температура на планеті підвищиться на 2,7 градуса Цельсія, що призведе до «катастрофічних змін», якщо лише країни не змінять докорінно свою економіку.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий