Держрибагентство: Новий закон започатковує наймасштабніші зміни у рибному господарстві за часів незалежної України

Підписаний Президентом України Володимиром Зеленським 21 квітня 2023 року Закон № 7616 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» започатковує наймасштабніші зміни у рибному господарстві за часів незалежної України.

«Цей євроінтеграційний документ спрямований на створення сприятливих умов ведення рибного бізнесу в Україні, і є надзвичайно важливим для системного реформування рибного господарства. Він дасть змогу докорінно змінити ситуацію в галузі та стане поштовхом для її розвитку. Ми не зупиняємося на досягнутому та наразі працюємо над цілим пакетом законодавчих реформ, що дозволять покращити становище українського рибного господарства вже сьогодні», — зазначає т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Нагадуємо, Закон України № 7616 покликаний запровадити інноваційні методи державного управління та сучасні механізми цифровізації галузі рибного господарства шляхом:

— створення Єдиної державної електронної системи управління галуззю;
— запровадження самого механізму декларування права на рибальство в електронній формі;
— створення передумов для простежуваності походження водних біоресурсів;
— забезпечення всіх без виключення риболовних суден засобами дистанційного контролю;
— уніфікації всіх видів спецвикористання водних біоресурсів для наукових цілей;
— встановлення законодавчих вимог до рибоприймальних пунктів, як вагомого важелю для обліку виловлених водних біоресурсів і продукції з них
— врегулювання орендних правовідносин та спрощення процедури надання в оренду гідротехнічних споруд для здійснення аквакультури тощо.
«Законопроект розроблявся для максимального врахування побажань всіх гравців ринку, а також гармонізації законодавства України із нормативною базою країн ЄС. Вдячний всім, хто долучився до напрацювання цього основоположного документа. Впевнений, що вже цьогоріч галузь відчує перші позитивні зміни від його реалізації», — додав т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Слідкуйте за реформами у сфері рибного господарства у соціальній мережі Facebook та підписуйтесь на телеграм-канал Держрибагентства і будете в курсі всіх актуальних подій.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий