Україна-Румунія: зберігати культурну спадщину задля збереження майбутнього

В Ізмаїлі 28 березня відбулася фінальна конференція міжнародного проєкту «EFIGE – Транскордонний комплекс. Поєднання культурної спадщини», який стартував у травні 2020 року та фінансувався в рамках Спільної Операційної програми Румунія-Україна 2014 – 2020 через Європейський Інструмент сусідства. Партнерами проєкту є Тульчинська повітова рада, виконком Ізмаїльської міської ради, Місцева група зі сталого рибальства дельти Дунаю та Асоціація сталого розвитку Прут-Дунай.

Головною ціллю проєкту «EFIGE» стало перетворити визначену транскордонною зоною Єврорегіону Нижній Дунай – Ізмаїл (Україна) – Тульча (Румунія) – Галац (Румунія) на процвітаючий добросусідній регіон через транскордонне співробітництво, а також просування культурного та людського потенціалу для підвищення привабливості території.

Незважаючи на те, що проєкт «EFIGE» довелося втілювати в життя під час ковідної пандемії, а завершувати в умовах військової агресії росії проти України, всі заявлені завдання виконано – в тому числі, створено українську та румунську винні колекції, відзнято фільм про деякі традиції народів, які проживають по обидва боки Дунаю, реконструйовано будівлю бібліотеки імені І.Котляревського (замінено дах, відремонтовано фасад, створено та обладнано дві зали), де у жовтні минулого року відбулося офіційне відкриття Центру колекції транскордонних традицій, однією з «родзинок» якого є 14 комплектів народних костюмів основних націй та народностей українського Придунав’я.

Проєкт дозволив створити унікальний Альбом транскордонних колекцій з описами та ілюстраціями традиційних побутових будинків Ізмаїла, Тульчі та Галаца, описами традиційних будівельних технік, специфічних інструментів, меблів, тканин для інтер’єру, традиційними гастрономічними сторінками (в тому числі, про історію виноробства як частину культури регіону), а також зроблено фільм, який розповідає також про підготовку кожного традиційного рецепту.

Загальний бюджет проєкту «EFIGE», профінансованого Європейським Союзом, становив понад мільйон євро.

Для регіону Ізмаїл — Тульча – Галац історія місцевих громад та етнічних меншин є особливо важливою з точки зору їх внеску в розвиток Єврорегіону Нижнього Дунаю. Усі міста-партнери в рамках проєкту EFIGE ототожнюються з районом Дунаю, простором загальної цивілізації, а творча сторона об’єднала всі компоненти проєкту.

Усі партнери були задіяні на всіх рівнях — як управління, спілкування та впровадження, так і збору інформацію для створення колекцій «Альбом традицій», підготовки та проведення публічних заходів, НТС тощо.

Ідея EFIGE — це новаторський підхід до партнерства у Спільній операційній програмі Румунія-Україна 2014-2020 років для двох регіонів по обидві боки Дунаю, які населяють липовани, греки, угорці, турки, італійці, німці, євреї, українці, вірмени, македонці, татари, роми тощо та мають спільноти культурної спадщини завдяки історичній еволюції та давнім традиціям багатоетнічного та полікультурного співіснування.

Нові засоби, створені EFIGE, сприятимуть мультикультурному діалогу на єврорегіональному рівні та європейським цінностям соціального включення з метою сприяння громадськості у середньо- та довгостроковій перспективі та збереження для наступних поколінь цінностей археологічної, традиційної спадщини, гастрономічної та виноградарської спадщини прикордонної території.

– Ми щасливі, що нам вдалося реалізувати проєкт, незважаючи на всі складнощі, – сказав журналістам заступник Ізмаїльського міського голови Сергій Лузанов, який привітав присутніх на підведенні підсумків проєкту українських та румунських партнерів. — Цим проєктом ми намагалися охопити як матеріальну, так і нематеріальну культурну спадщину, і наразі проєкт завершено. Не думаю, що буде «EFIGE-2» — за традицією Європейського Союзу, всі проєкти є унікальними і мають свої назви.

А координатор проєкта з боку Румунії Леонід Артамон підкреслив, що спільна робота, яку довелось проводити в умовах воєнного часу, показала важливість збереження культурної спадщини для майбутнього та дозволила краще порозумітися представникам різних країн єдиного прикордонного регіону.

…Проєкт «EFIGE – Транскордонний комплекс. Поєднання культурної спадщини» завершено.

Та партнери вже обговорюють ідеї та можливості щодо скорішого продовження плідного співробітництва.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий