Транскордонний проект «VOCALIC – підвищення цінності культурної ідентичності та спільної історії для розвитку туризму в прикордонній зоні Нижнього Дунаю»: що зроблено?

Починаючи з 27 лютого 2020 року, Молодіжна громадська організація «Нове покоління Європи» (Ізмаїл, Україна) разом із своїми партнерами — Асоціацієй Сталого Розвитку Дельти Дунаю (м. Тульча, Румунія) та Муніципалітетом Кілія Вєкє (повіт Тульча, Румунія) — реалізує проект «VOCALIC – підвищення цінності культурної ідентичності та спільної історії для розвитку туризму в прикордонній зоні Нижнього Дунаю» (код EMS ENI 2SOFT/2.1/150).

Проект фінансується Спільною Операційною Програмою Румунія-Україна 2014-2020, проекти SOFT, пріоритет 2.1 — Просування і збереження культурної та історичної спадщини.

Загальна мета проекту — відновлення спільної культурної спадщини та ідентичності румунського та українського народів в транскордонній зоні Нижнього Дунаю для розвитку туризму.

Завдяки проекту було придбано 50 українських народних костюмів та 50 румунських традиційних костюмів для фольклорних колективів/бенефіціарів з України та Румунії, відібраних партнерами проекту, та набори специфічних музичних інструментів для обраних фольклорних груп та ансамблів. Створено репертуар традиційних румунських пісень і танців для дидактичного використання.

Розроблено та роздруковано посібник щодо нематеріальної культурної спадщини у прикордонному регіоні Нижнього Дунаю, також посібник щодо матеріальної культурної спадщини у прикордонному регіоні Нижнього Дунаю румунською, українською та англійською мовами.

Створено та надруковано книгу традиційних страв краю.

Путівники та кулінарну книгу розповсюдили серед суб’єктів господарювання у сфері туризму, щоб зробити їх доступними для туристів безкоштовно.

Також завершено реконструкцію будівлі, в якій створено Румунсько-український культурний центр у Кілія Вєкє (Румунія), і обладнання офісною техникою (2 комп’ютери, телевізор, відеопроектор, проекційний екран, камера та відеокамера), а також меблями.

Українські партнери з Молодіжної громадської організації «Нове покоління Європи» придбали 30 виставкових павільйонів та офісне обладнання для оснащення Ізмаїльської філії Культурного центру. Проведено міжнародний фольклорно-гастрономічний фестиваль у Кілія Вєкє (Румунія).

Фестиваль у м. Ізмаїл, що не відбувся через форс-мажорні обставини (пандемія COVID-19 та широкомасштабна агресія россійської федераціх проти України) замінено на закупівлю наборів для виживання, необхідних українських внутрішньо переміщених осіб, які змушені були покинути власні домівки через воєнні дії.

Фестиваль у Кілія Вєкє (Румунія) вдалося провести в оптимальних умовах завдяки придбанню за проектом модульної сцени, з відповідним озвученням, а також виготовлених 10 виставкових павільйонів.

Відбулися перехресні навчальні візити 30 молодих людей з двох регіонів-партнерів, під час яких вони змогли побачити Україну і, насамперед, область і місто Одеса.

Проект отримав фінансування для усіх партнерів від Європейського Союзу в розмірі 484 758 євро. Контактна особа для додаткової інформації: Віорел Бабаян, менеджер проекту; тел. +380988071344; e-mail: ypo.neg@gmail.com

Спільна Операційна Програма Румунія-Україна 2014-2020 фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі.

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий