Про взаємодію пасічників, аграріїв та місцевої влади

В Одеській області станом на сьогодні в Реєстрі паспортів пасік налічується 3173 пасік, що становить 174 482 бджолосімей. Крім того, в регіоні зареєстровано 8 суб’єктів господарювання, які здійснюються виробництво гомогенізованого меду. З них 7 мають право експорту продукту за кордон. Про це повідомляє Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

З метою узагальнення інформації про кількість випадків загибелі бджіл та встановлення причин, що призвели до цього, Департамент звернувся власників пасік з проханням надсилати відповідну інформацію на електронну адресу Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА agropolitika@od.gov.ua, що надасть можливість подальшого вдосконалення алгоритму взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади під час обробітку полів, попередження та недопущення отруєння бджіл.

Нагадаємо, що минулого року в Україні активно травили бджіл. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький розповів, як карають таких порушників, в інтерв’ю «Українському радіо».

«На жаль, такі випадки мають місце. Нам відомо, що вже є два рішення судів, де визнано винними фермерів. Є зобов’язання виплатити штраф, покрити шкоду. Водночас маємо багато кейсів гарної співпраці та взаємодії фермерів, адже пасіка на полі ― це краще запилення та більша врожайність» – зазначив Тарас Висоцький.

Також він повідомив, що уряд спростив видачу ветеринарних документів для переміщення пасік на місця медозбору. За його словами, таке рішення особливо важливо для тих регіонів, де продовжуються обстріли та може виникнути необхідність термінової евакуації.

Урядовець додав, що раніше при кожному переміщенні треба було брати окремий ветеринарний документ, а зараз якщо аграрій один раз отримав необхідний ветеринарний документ, то в межах безпечних районів може пересуватись із цим документом.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий