Які країни Європи найкраще і найгірше підходять для життя на пенсії?

У Європі існує значна нерівність у рівні пенсій. Euronews Business виявив сильну позитивну кореляцію між фінансовою впевненістю у виході на пенсію та рівнем щомісячних пенсій.

Пенсії в переважній більшості випадків є основним джерелом доходу для європейців у віці 65 років і більше. Проте менш як половина жителів ЄС упевнена, що у них буде достатньо грошей для комфортного життя на пенсії. У деяких країнах цей рівень впевненості опускається до 30% або навіть нижче. Це викликає занепокоєння щодо достатності пенсійних виплат.

Величезні відмінності у розмірі пенсій по всій Європі

За даними Євростату, пенсії за старістю в Європі значно різняться як у номінальному вираженні, так і за стандартами купівельної спроможності (СКС). Щоб спростити дані, Euronews Business перевів річні пенсійні доходи до місячних, розділивши їх на 12.

У 2021 році середньомісячні валові витрати на пенсію по старості на одного одержувача в ЄС сильно відрізнялися: від 2575 євро в Люксембурзі до 226 євро в Болгарії, а середній показник по ЄС склав 1224 євро.

Якщо включити до списку ширшу Європейську асоціацію вільної торгівлі (ЄАВТ) та країни-кандидати на вступ до ЄС, то найвищий середній показник у Ісландії – 2 762 євро, а найнижчий – 131 євро – у Албанії.

«Велика четвірка» ЄС та скандинавські країни — показник вищий за середній

Розмір пенсії за старістю на одного отримувача перевищив середній показник по ЄС у всіх країнах «великої четвірки». З них найвища пенсія в Італії – 1561 євро, тоді як Франція, Іспанія та Німеччина показали майже однакові цифри – близько 1450 євро.
Скандинавські країни також продемонстрували високі показники: середні пенсії за старістю в них перевищують аналогічні показники країн «великої четвірки».

Балканські країни демонструють найнижчі пенсії

Сім найнижчих місць у рейтингу посідають балканські країни. Середні витрати на виплату пенсій за старістю в Люксембурзі майже в 11 разів вищі, ніж у Болгарії, що свідчить про значну нерівність. Навіть середній показник по ЄС все одно залишається майже вшестеро вищим, ніж у аутсайдера — Болгарії.

Деякі з цих пенсійних диспропорцій можна пояснити відмінностями у рівні цін у країнах-членах ЄС, оскільки Євростат зазначає, що загальна вартість життя значно відрізняється по всьому регіону.

Пенсійні диспропорції значно скорочуються у перерахунку на СКС

У стандартах купівельної спроможності (СКС) – штучної грошової одиниці, яка коригує різницю у рівні цін між країнами, – диспропорція значно скорочується.

У перерахунку на СКС середня пенсія за старістю становить від 437 у Болгарії до 1 681 у Люксембурзі. Це означає, що одержувач пенсії у Люксембурзі отримує валову пенсію майже вчетверо більше, ніж у Болгарії.

За даними опитування «Євробарометр 2023», проведеного Європейським управлінням зі страхування та трудових пенсій (EIOPA), лише 42% жителів ЄС упевнені, що у них буде достатньо грошей для комфортного життя на пенсії.

Рівень впевненості значно варіюється між країнами: найбільшу впевненість демонструють Люксембург (61%), Нідерланди (59%) та Данія (58%). Найнижчий рівень впевненості спостерігається у Латвії (23%), Словенії (27%) та Польщі (28%).

Розмір має значення

Euronews Business виявив сильну позитивну кореляцію між рівнем фінансової впевненості у комфортному житті на пенсії та розміром щомісячної пенсії за старістю.

Ця кореляція вказує на те, що більш високий рівень впевненості переважає в країнах з вищими пенсіями, тоді як у країнах з нижчим розміром пенсії впевненість зазвичай знижується.

Європарламент звертає увагу на ризик бідності у літньому віці

Експертні групи та зацікавлені сторони висунули низку рекомендацій щодо зміцнення стійкості та адекватності пенсійних систем ЄС, йдеться у комюніке Європарламенту.

«Через те, як влаштовані пенсійні системи нині, дедалі більше людей ризикує опинитися на старості за межею злиднів. Ця тенденція суперечить зусиллям ЄС щодо скорочення бідності», — наголошується в комюніке.

Труднощі при порівнянні міжнародних пенсій

При цьому порівняння пенсій у різних країнах є складним завданням через значні відмінності у пенсійних системах. При порівнянні часто не враховується вплив оподаткування та соціальних внесків на розмір кінцевої пенсії. Цифри розраховуються на основі бази даних Євростату шляхом поділу загальних витрат на виплату пенсій за старістю на кількість одержувачів.

«Важливо нагадати, що ці дані про витрати на пенсії в розрахунку на одного отримувача не обов’язково відображають рівень чи достатність індивідуальних пенсій за старістю в різних країнах», — нагадує Євростат.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий