Ціни на яблука — найвищі за останні вісім років, апельсини – найдорожчі в історії

В яких областях зароблять під час «яблуневого» буму, та чому виробники соків збільшать випуск ерзац продуктів

LIGA.net повідомляє, що в Україні зросли ціни на всі яблука. Але рекордно здорожчали плоди сокової або технічної кондиції.

«Яблука, що годяться на перероблення, закупники приймають за ціною 12 грн за кілограм. Такої ціни ще не було за весь час, що я у яблучному бізнесі», – каже Михайло Телешецький, господар промислового саду біля Хотина, Чернівецька область.

За даними компанії USPA Fruit, яка займається гуртовою закупівлею яблук, у жовтні середня ціна на «технічне» яблуко зросла до 30 євроцентів.

Але за регіонами є відмінності щодо урожайності яблук. Власники яблуневих садів на Буковині, Закарпатті та півночі Поділля цього року зможуть оновити свій автопарк люксовими моделями. У більшості з них гарний урожай. Їх колеги з Вінниччини та Полтавської області – навпаки, в кращому випадку вийдуть у нуль. Тут сади постраждали від травневих заморозків.

Ще одна «сокова» новина – на світових торгових майданчиках знову дорожчає апельсиновий сік. Ціна 16 жовтня перевалила за $5 за фунт та повернулася на літні позначки, які є історичним піком. Очікується, що вона й надалі зростатиме через те, що ураган «Мілтон» пошкодив плантації апельсинів у Флориді.

В статті «Розводь або підіймай ціну. Чому дорожчають яблучний і помаранчевий соки» йдеться про те, що для збереження збуту виробники соків збільшать частку нектарів і соковмісних сумішей.

«Апельсиновий сік є одним із найпопулярніших серед українських споживачів. Для його збереження на полицях без суттєвого зростання ціни виробники можуть збільшити частку нектарів і соковмісних напоїв», – каже Андрій Мокряков, аналітик компанії Рro-Consalting (Київ).

У преміальному сегменті – йдеться про натуральні апельсинові соки – ціни зростуть у прямій залежності від здорожчання сировини. Тобто майже в півтора раза. Не дивно, що провідні виробники таких соків – Кока Кола Україна (Rich) і PepsiCo Україна (Сандора) – ухилилися від коментарів ситуації.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий