Профспілки застерігають Зеленського щодо схеми з вилученням Дунайського пароплавства з-під контролю держави

ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» балансує на межі економічного виживання і знищення колективу. Через втрату керованості і вантажної бази на Дунаї і в Чорному морі державне підприємство не має змоги генерувати дохід і забезпечувати розвиток.

Про це, за повідомленням ФБ Незалежної Дунайської профспілки водного транспорту «Солідарність», ідеться у листі на ім’я Президента України Володимира Зеленського від імені працівників ПрАТ УДП за підписом заступника голови Профспілки Олега Суворова.

На думку профспілкового очільника, дії керівництва підприємства Д.Москаленка і В.Бєлаха спрямовані на знецінення активів державного підприємства, вивід обігових коштів, економічно непрораховану, безвідповідальну розтрату коштів на неефективну модернізацію суден, вилучення флоту ПрАТ УДП з-під контролю держави в інтересах закордонної компанії.

«Про це свідчать дії, документи, платежі консультантам та листування, в яких фігурує невідома компанія-інвестор. Протягом 9 місяців Д.Москаленко і В.Бєлах закликають державні компетентні органи сформувати Наглядову раду ПрАТ УДП. …Підібрано «потрібних» кандидатів, що мають допомогти у реалізації схеми. А саме – укладанню безпідставної угоди з міжнародною фінансовою інституцією і введення міжнародних партнерів в оману. Закликаємо уповноважені державою органи перевірити доцільність і спосіб формування НР ПрАТ УДП, звернувши увагу на невідповідність Статутних документів Товариства і штатного розкладу підприємству чинному законодавству», — ідеться у зверненні.

Профспічани наголошують, що «керівники підприємства мовчать про величезні розтрати коштів на закупівлі оренду приміщень, модернізацію судна без погодженого обґрунтованого проєкту, закупівлю двигунів у «дружнього» дилера зі Швеції, про незаконні звільнення працівників, що призвели до масових судових позовів до УДП. Мовчать про кримінальні справи, порушені Головним управлінням детективів БЕБ та досудове розслідування №42022160000000178 за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст. 205-1, ч.1 ст.28, ч.1 ст. 366 КК України, в яких фігурує В.Бєлах».

У листі до Президента ідеться про «приниження та фізичне насильство щодо працівників з боку служби безпеки УДП, що привело до відкриття кримінальної справи, про відсутність жодного системного контракту на 2025 рік, відсутність спеціалістів з експлуатації флоту, знищений напрямок пасажирських перевезень». Працівники УДП наголошують, що Москаленко і Бєлах перекладають відповідальність за нинішній стан і за майбутнє підприємства на керівництво профільного міністерства і просять Володимира Зеленського взяти під особистий контроль долю єдиного в Україні пароплавства, доручивши відповідним органам вжити відповідні заходи. Копії листа спрямовано Прем’єр-міністрові України Денису Шмигалю, Віце-прем’єр-міністрові з відновлення України — Міністрові розвитку громад та територій України Олексію Кулебі та Секретареві РНБОУ Олександру Литвиненку.

Нагадаємо, що раніше у контексті конфліктної ситуації у ПрАТ УДП повідомлялося про напад представників безпеки ПрАТ УДП на капітана судна «Вилково» Олега Чепченка, що стався 27 липня. Один із нападників – керівник департаменту безпеки УДП і екс-очільник Ізмаїльського райвідділу поліції Зайков намагався незаконно тиснути на колишніх колег-правоохоронців. Сторона Чепченка звернулася до керівника Ізмаїльської окружної прокуратури, після чого 9 серпня у ЄРДР зареєстрували провадження №12024166150000320 за ст. ККУ 125 ч.1. Втім, розслідування наразі загальмовано. З огляду на ці події Федерація профспілок транспортників України офіційно зверталася до тодішнього очільника Мінінфраструктури В.Шкуракова з вимогою розірвати трудовий договір із генеральним директором ПрАТ Дмитром Москаленком.

Також днями повідомлялося, що Тимур Ткаченко, призначений на посаду Заступника міністра Розпорядженням КМУ від 27 вересня 2024 р. № 919-р., як очікується, буде опікуватися у Міністерстві розвитку громад та територій України питаннями річного і морського транспорту.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий