В Україні запровадили нові вимоги до якості сирого молока, яке продається кінцевому споживачеві

В Україні набрали чинності нові вимоги щодо якості та безпеки сирого молока, запроваджені в рамках інтеграції з ринком молока Європейського Союзу. Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на пресслужбу Міністерства аграрної політики та продовольства.

Вимоги запроваджено до сирого молока, що не піддавалося термічній обробці та продаватиметься як харчовий продукт кінцевому споживачеві.

Наказ Мінагрополітики від 11.07.2024 р. № 2033 щодо змін до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів чітко встановлює місця та правила реалізації такого молока: безпосередньо з господарства з виробництва молока, фермерського магазину, із ємності для молока (цистерна, резервуар тощо), молочного автомата для нефасованого сирого молока.

Затверджено вимоги до молочних автоматів для нефасованого сирого молока.

Також запроваджено нові вимоги до господарств з виробництва молока та до тварин, які дають молоко.

Крім того, вводяться чіткі механізми проведення лабораторних досліджень (випробувань) сирого молока, отриманого в місцях первинного виробництва, на залишки протимікробних препаратів/антибіотиків, точку замерзання, а також лужну фосфатазу під час дослідження молока безпосередньо після термічної обробки.ʼ

Наказом Мінагрополітики затверджено специфічні функції національної референс-лабораторії, основною метою якої є організаційно-методичне керівництво, консультативна та практична допомога мережі лабораторій контролю якості сирого молока.

«Це віхова подія, що посилює інституційну здатність ризикоорієнтованої системи контролю у молочному секторі», – прокоментували в міністерстві запровадження нових правил.

Текст наказу зі змінами доступний за посиланням.

Як нагадує Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, зміни до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів затверджені наказом № 2033 Міністерства аграрної політики та продовольства України, який зареєстрований у Міністерстві юстиції 14 серпня 2024 року. Наказ набирав чинності з дня його офіційного опублікування 9 вересня 2024 у “Офіційному віснику України” № 77, ст. 4556.

Як повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України кожне третє господарство з виробництва молока в Україні отримало гуманітарну допомогу від Швейцарії

Двісті два молочних господарства в Україні отримали засоби гігієни та дезінфекції для забезпечення належних санітарних умов на виробництві як гуманітарну допомогу від Швейцарії.

Це сприятиме забезпеченню продовольчої безпеки через покращення доступу до якісних та безпечних молока і молочних продуктів, що виробляються в Україні.

З кінця листопада 2023 року до вересня 2024 року тривала друга фаза проєкту, у межах якої гуманітарну допомогу отримали господарства у найбільш постраждалих від бойових дій областях. Зокрема, в Дніпропетровській — 32 господарства, Донецькій — 12, Запорізькій — 6) Київській — 19, Миколаївській — 27, Одеській — 29, Сумській — 6, Харківській — 60, Херсонській — 2 та Чернігівській — 9. В цих господарствах утримується понад 126 тис. голів великої рогатої худоби, у тому числі, понад 54 тис. голів корів.

Передумовою для участі в гуманітарному проєкті була державна реєстрація потужностей з виробництва молока відповідно до харчового законодавства України. Допомога не поширювалася на заявників, чиї виробничі потужності не були зареєстровані, а також одержувачів гуманітарної допомоги першої фази проєкту. Винятком стали господарства у Харківській області, для яких була передбачена можливість подавати запити повторно. Важливо, що 78 реципієнтів другої фази є малими виробниками, що утримують не більше 100 корів, молоко в яких вводиться в обіг як харчовий продукт.

«Ми дякуємо Швейцарії за послідовну багаторічну підтримку молочного сектора України, що реалізується через проєкти технічної допомоги партнерами з розвитку та, зокрема, за таку своєчасну та суттєву допомогу виробникам молока у прифронтових областях. Гуманітарний проєкт, що розпочався у перші місяці війни з деокупованих територій, на сьогодні охопив фактично третину всіх господарств в Україні. На жаль, саме в областях, що найбільше страждають від війни, було зосереджене виробництво високоякісного молока для подальшої промислової переробки. Тому така гуманітарна допомога стала важливим чинником для відновлення та збереження виробничого потенціалу всієї молочної галузі», — підсумував перший заступник Міністра агрополітики України Taras Vysotskyi / Тарас Висоцький.

Від старту проєкту наприкінці 2022 року всього 446 господарств з виробництва молока отримали засоби гігієни для належного виробництва молока: засоби для миття та дезінфекції доїльного обладнання, перед- та післядоїльної обробки вимені, серветки для гігієни вимені, рукавички для доярів, реактиви для виявлення прихованих форм маститів, дезінфектанти для тваринницьких приміщень тощо, що повністю задовольнить тримісячну потребу.

Гуманітарний проєкт реалізується на запит Міністерства аграрної політики та продовольства України у взаємодії з АСОЦІАЦІЯ ВИРОБНИКІВ МОЛОКА, міжнародним благодійним фондом SaveUA та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за координації з Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий