Ціни на груші вже на третину нижчі, ніж торік

За тиждень ціна на гуртові партії груш знизилася на чверть, повідомляє LIGA.net.

Відпускні ціни на груші в Україні вже в середньому на 32% нижче, ніж за аналогічний період минулого року, пише галузеве видання EastFruit. 

На українському ринку груші з місцевих господарств пропонуються до продажу великим гуртом за 15-30 грн/кг (0,36-0,73 $/кг), що в середньому на 25% дешевше, ніж тижнем раніше.

На ціновій ситуації, стверджують експерти, позначилося суттєве збільшення виробництва цих фруктів. У сезоні-2024 завдяки м’якшим погодним умовам у зимово-весняний період в Україні помітно зросла середня врожайність груш.

Як виняток, можна виділити Вінницьку область, де навесні 2024 року виробники втратили від 30% і більше від майбутнього врожаю фруктів через заморозки та град.

Але загалом це мало вплинуло на загальний стан ринку в цьому сегменті, зазначають експерти.

Якщо порівнювати ситуацію на ринку груш в Україні з іншими країнами регіону моніторингу проєкту (крім України, це Молдова, Польща, Узбекистан і Таджикистан), то саме в нашій країні на сьогодні у продаж надходять найдоступніші за ціною груші.

«Цей факт ще раз свідчить про зростання інтересу українських садівників до вирощування цих фруктів за останні кілька сезонів», – резюмують аналітики.

До речі, на Ізмаїльському Центральному ринку груші в минулу неділю торгували, в середньому, по 20 гривень за килограм. 

Окрім груш, у середині серпня 2024 року в Україні стрімко подешевшала цибуля.  — за тиждень ціна впала на 17%.

Проте, білоголова капуста, навпаки, зросла в ціні — її продають, в середньому, в 3,8 раза дорожче, ніж торік через спеку, яка підняла ціни на капусту майже вчетверо у порівнянні з минулим роком. 

Дорожчають томати: наприкінці серпня ціни на помідори в Україні були найвищими за останні сім років: цього вересня (сезон заготівель!) їх торгують від 40 гривень (на томат).

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий