Порти України продовжують працювати

Одеському порту –на початку вересня виповнилось 230 років. Як повідомляє Адміністрація Одеського морського порту, на урочистому зібранні з нагоди 230-й річниці заснування Одеського порту кульмінаційним моментом стало урочисте гасіння лімітованої серії марки, випущеної АТ «Укрпошта» з нагоди 230-річчя заснування Одеського порту. Саме завдяки цій події пам’ять про знаменну дату залишиться не тільки в спогадах працівників підприємства, але й в багаторічній історії Одеського порту.

До речі, Адміністрація морських портів України повідомляє, що з січня по серпень 2024 року українські морські порти обробили 66,8 млн тонн вантажів. Показники значно вищі, ніж за аналогічний період 2023 року, коли обсяг оброблених вантажів становив 37,7 млн тонн.

Загалом 41,7 млн тонн оброблених вантажів становили продукти українського аграрного сектору, що підкреслює важливість цього сектору для національної економіки.

У серпні 2024 року українські порти перевалили 6,8 млн тонн вантажів, що більш ніж удвічі перевищує результати серпня 2023 року, з них 4 млн тонн — сільгосппродукція, експортована на міжнародні ринки.

Важливо: порти Дунаю за період повномасштабного вторгнення збільшили вантажопотік у 3–4 рази. Про це розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

За словами посадовця, наразі через дунайські порти йдуть наполовину менші обсяги від минулорічних показників. Але це все одно у 3–4 рази більший вантажопотік, аніж був до повномасштабного вторгнення.

«Якщо говорити реалістично, то, напевно, повернення до тих рекордних показників, що були у 2023 році, вже не буде. Зрозуміло, що у глибоководних морських портів більше переваг», — уточнив Сергій Деркач.

Він також висловив сподівання на те, що вдасться зберегти «плюс-мінус нинішні показники експорту по Дунаю».

«По-перше, нам потрібно тримати цей коридор у робочому стані на випадок, якщо ворог знову вдарить по портах Великої Одеси. Тобто йдеться про логістичну безпеку. По-друге, у нас залишаються категорії товарів, які ми традиційно возимо через ці порти, наприклад нафтопродукти».

Як зауважив заступник міністра, Дунай буде працювати, просто інвестиції в нього повертатимуться трохи довше.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий