З України морським коридором пішло 60 млн тонн вантажів

Вантажообіг портів Великої Одеси за 11 місяців роботи українського коридору сягнув 60 млн тонн
Українським морським коридором уже експортували 60 мільйонів тонн вантажів. Про це повідомляє Адміністрація морських портів України.

«60 млн тонн! За 11 місяців! 40,6 млн т експортовано зернових вантажів до 46 країн світу», – йдеться у повідомленні.

Чергове судно, яке зафрахтовано Всесвітньою продовольчою програмою ООН, – балкер Manta Hacer з 25,2 тис. т української гуманітарної пшениці рухається зараз українським коридором до Ємену.

«Навіть попри війну та підступні обстріли ворогом портової інфраструктури у т.ч. ангарів для збереження агропродукції, Україна залишається ключовим гравцем у питанні глобальної продовольчої безпеки світу. Особливо що стосується експорту зернових до країн Азії та Африки», – наголосили в АМПУ.

За підсумками 2023 року, обсяги експорту українських товарів становили майже 100 млн тонн, що на 112 000 тонн більше, ніж у 2022 році. Втім, у вартісному вимірі показник впав на 18,7% – до $35,8 млрд. Це один з найнижчих показників за останнє десятиліття.

Україна в серпні 2023 року відкрила новий морський маршрут з Одеси, який замінив Чорноморську зернову ініціативу після того, як з неї вийшла Росія. Він дав змогу Україні значно збільшити морський експорт. У Національному банку також підтвердили, що нарощування потужностей нового морського коридору дало змогу компенсувати втрати від блокади кордону польськими фермерами.

Напередодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв про те, що Україна змогла від початку війни збільшити експорт через порти на Дунаї вшестеро – до 33 млн тонн, але має намір наростити його ще на 2-7 млн.

6 лютого 2024 року Україна розпочала ремонт флоту Дунайського пароплавства. Перше судно відправили до Австрії.

13 лютого Дунайське пароплавство збудувало другу велику SLG-баржу зі старих кораблів — фото.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий