Актуально: суха погода в липні погіршила стан сільгоспкультур

Суха та спекотна погода, яка спостерігалась в Україні на початку липня, погіршила стан сільгоспкультур, йдеться в аналітичній довідці Національної академії аграрних наук.

Протягом першої декади липня в Україні майже не було дощів, тоді як середня температура повітря була на три-шість градусів вищою за норму. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 35-39 градусів за Цельсієм, а поверхня ґрунту у цей час нагрівалась до 64-71 градусів.

«Суха та спекотна погода першої декади липня, не дивлячись на дощі у третій декаді червня (у вигляді злив із грозами та градом), погіршила загальний стан вегетуючих культур, особливо ярих пізніх», – йдеться в довідці.

Для прикладу НААН наводить ситуацію з посівами соняшнику в Одеській області. Хоча загалом стан культури є добрий та задовільний, місцями через дефіцит вологи у ґрунті спостерігається відмирання трьох нижніх ярусів листків, а у денні години в’яне верхній ярус.

«З кожним спекотним днем все інтенсивніше втрачається волога і таких незадовільних площ стає все більше», – йдеться в довідці.

Спекотна без опадів погода негативно позначилась і на розвитку та формуванні генеративних органів інших ярих культур (гірчиці, гречки, проса, сорго, кукурудзи, сої). Лише в умовах зрошення завдяки поливам стан посівів був добрий.

Довідка НААН стосується лише перших десяти днів липня. У другій декаді ситуація ще більше ускладнилася, оскільки на більшій території країни встановились близькі до рекордних, а подекуди й рекордні температури.

Через засуху в південних областях України врожайність пшениці та ячменю може зменшитися на 5-7% порівняно з минулим роком.

Збирання ранніх зернових та зернобобових культур врожаю 2024 року в Україні стартувало у 20-х числах червня.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий