Корисно: перевірки ФОПів — кого та за що зараз штрафують

Перевірки фізичних осіб-підприємців (ФОП) – камеральні, фактичні, документальні. Які з них зараз проводяться найчастіше і що за покарання чи штрафи передбачають?

Пояснення щодо цього надає податковий консультант Михайло Смокович. LIGA.net, з дозволу автора, публікує конспект з його YouTube-каналу.

Камеральна перевірка

Найбільш масовою зараз є камеральна перевірка, яка проводиться без участі ФОПів.

«Камеральна перевірка – це коли гарний працівник податкової чи працівниця податкової сидять в себе в податковому офісі, відкривають наш податковий кабінет і дивляться, що ж там може бути не так», – зазначає Михайло Смокович.

Зокрема, співробітники Державної податкової служби (ДПС) моніторять наявну базу даних щодо можливості таких порушень:

1) Невчасне подання декларації – штраф 340 грн за перше порушення та 1020 грн за наступні.
2) Невчасна сплата податку – штраф ФОП третьої групи: відтермінування сплати до 30 календарних днів – 5%, понад 30 календарних днів – 10%; штраф ФОП першої та другої групи – 50%.
3) Заниження зобов’язань в податковій декларації. Коли невірно заповнили декларацію, чим занизили дохід чи/та суму єдиного податку – штраф 25% від суми заниження.
4) Порушення умов перебування на спрощеній системі. Можливо, перевищення доходу, здійснення діяльності, яка не підпадає під перебування на спрощеній системі чи у певній групі єдиного податку.

За результатами перевірки, у разі виявлення порушень, складається акт камеральної перевірки, і його присилають ФОПу Укрпоштою. Пізніше виставляється податкове повідомлення рішення, де зазначають; за що штраф, які суми та куди сплатити. Воно також висилається в конверті.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий