Переваги знання англійської мови під час пошуку роботи: як впливає на зарплати

У травні 2024 року роботодавці опублікували на сайті Work.ua понад 10 тисяч унікальних вакансій, у яких вимагалося знання англійської мови, що становило майже 6% від усіх пропозицій роботи на ринку праці за вказаний період.

Згідно з переданим УНІАН дослідженням аналітиків Work.ua, фактор англійської відчутно впливає на низку показників, як-от розмір зарплати та конкуренція.

Зазначається, що найзатребуванішими на ринку праці є рівні «середній» і «вище середнього». А от володіння мовою на початковому рівні дає мало переваг.

Розподіл зі знанням англійської у травні / графік Work.ua

Серед вакансій найзатребуванішою англійська мова є для айтівців, маркетологів, працівників видавничої справи та керівників. Саме у цих чотирьох категоріях розміщено майже половину від усіх вакансій з вимогою про англійську.

Що стосується взаємозв’язку між галуззю бізнесу і вимогами до знання англійської, найбільшу частку вакансій з вимогою про володіння мовою мають:

«Неприбуткові, благодійні та громадські організації» – 746 вакансій, або 34% від усіх пропозицій роботи в цій категорії;
ІТ – 33%, 1785;
«Маркетинг, реклама, PR» – 22%, 876;
«Консалтинг, бухгалтерія, аудит» – 21%, 212;
«Туризм» – 21%, 92;
«Юриспруденція» – 16%, 184.

Вакансії зі знанням англійської / графік Work.ua

Першість некомерційних організацій у цьому рейтингу пояснюється тим, що часто вони є представниками міжнародних фондів і компаній або активно з ними співпрацюють.

Які посади пропонують шукачам з хорошою англійською

У розрізі окремих посад найбільшу кількість вакансій пропонують таким спеціалістам:

менеджер з продажу – 832 вакансії;
маркетолог – 430;
менеджер по роботі з клієнтами – 427;
вчитель англійської – 407;
проєктний менеджер – 330;
бухгалтер – 260;
менеджер з персоналу – 250;
спеціаліст технічної підтримки – 250;
начальник юридичного відділу – 228;
логіст – 223.

Також чимало вакансій з вимогою про англійську ринок пропонує менеджерам ЗЕД, фінансовим аналітикам, SEO-спеціалістам тощо.

Можливість працювати віддалено – найбажаніший бенефіт шукачів на ринку праці. І 38% вакансій, які вимагають володіння іноземною мовою, передбачають саме дистанційну роботу. Для порівняння, на ринку праці в цілому віддалених пропозицій роботи менш як 7%.

Як знання англійської впливає на зарплати

У травні середній розмір заробітної плати в Україні, за даними Work.ua, складав 20 000 грн. А от у вакансіях, де від шукачів очікується знання англійської – 28 000 грн. Тож у середньому володіння іноземною мовою дає змогу заробляти на 40% більше.

Найбільше ця різниця помітна у таких категоріях:

«Фінанси, банк» – зарплати зі знанням англійської 35 000 грн, +100% до середньої зарплати у категорії;
«Логістика, склад, ЗЕД» – 35 000 грн, +79%;
«Бухгалтерія, аудит» – 30 000 грн, +62%;
«Робочі спеціальності, виробництво» – 32 300 грн, +62%;
«Сільське господарство, агробізнес» – 32 500 грн, +51%;
«Дизайн, творчість» – 31 000 грн, +48%;
«Транспорт, автобізнес» – 40 000 грн, +45%.

Також аналітики відмічають чітку закономірність: що вищий рівень мови, то вища зарплата. У середньому шукачі можуть претендувати на такий дохід залежно від рівня:

початковий – 22 000 грн;
середній – 25 000 грн;
вище середнього – 30 000 грн;
просунутий – 32 500 грн;
вільно – 35 000 грн.

Закон про застосування англійської мови в Україні

На початку червня Верховна Рада прийняла закон про статус англійської мови в Україні. Законом закріплюється статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Також закон визначає категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою, унормовує особливості застосування англійської мови в роботі органів влади, органів місцевого самоврядування, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.
26 червня президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про застосування англійської мови в Україні».

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий