Актуально: Українці можуть збільшити потужність СЕС на 1 ГВт – Держенергонагляд

Наразі великі сонячні електростанції (СЕС) щоденно виробляють близько 3 ГВт потужності, забезпечуючи енергосистему України вдень. Завдяки збільшенню кількості індивідуальних сонячних станцій цього року можна додати ще близько 1 ГВт потужності.

Про це заявив голова Державної інспекції енергетичного нагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону, інформує пресслужба Держенергонагляду.

«Сонячна генерація, яка сьогодні підтримує нашу енергосистему протягом дня, складається не лише з великих станцій, що належать бізнесу, але й з тисяч приватних невеликих сонячних електростанцій. Вони відіграють важливу роль у забезпеченні енергонезалежності України», – підкреслив Слободян.

За його словами, очікується збільшення кількості розподілених генерацій, встановлених бізнесом та громадянами.

«Держава максимально сприяє розвитку розподіленої генерації. Спростили процедуру підключення: технічні умови на приєднання електромереж обленерго тепер зобов’язані видати протягом двох днів замість 10. Крім того, значно спрощено всі дозвільні документи – тепер достатньо лише довідки від ВЦА про необхідність встановлення такого об’єкта», – зазначив він.

Слободян також нагадав про розширення програми «Доступні кредити 5-7-9 %» на газотурбінні та газопоршневі установки і плани запровадити податкові пільги на імпорт цього обладнання. За його словами, для громадян буде доступна спеціальна програма пільгового безвідсоткового кредитування на 5 років через Фонд розвитку підприємництва.

Очільник Держенергонагляду додав, що вартість сонячних панелей у світі щороку знижується, і наразі мінімальний базовий набір потужністю 5 кВт коштує приблизно від $5000.

Росія за весну знищила 9,2 ГВт генерації електроенергії в Україні. Через це з травня 2024 року в країні відновилися віялові відключення, яких не було з лютого 2023 року.

Держінспекція з енергетичного нагляду заявляє, що найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною, але пом’якшення графіків знеструмлень в Україні очікується у серпні.

У ДТЕК заявили, що взимку за найгіршого сценарію світла та тепла не буде до 20 годин.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий