Україна передала головування в Дунайській комісії Болгарії

Завершилось 3,5-річне головування України у Дунайській комісії, яка регулює судноплавство на Дунаї. Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ.

Дунайська Комісія є однією з найстаріших у світі міжнародних організацій. Україна ж була її членом з моменту її заснування у 1948 році, а з 2020 року вперше отримала найвищу політичну посаду в організації – Головою була обрана Представниця України Любов Непоп.

Якими стали найважливіші результати за роки головування?

Комісія розпочала роботу «Дунайського шляху солідарності» в рамках «Шляхів солідарності Україна – ЄС» для експортних та імпортних операцій водним шляхом Дунаю в умовах блокування Росією морських портів.

Майже одразу після початку повномасштабного вторгнення Комісія відсторонила Росію від участі у роботі ДК. Вона позбавила повноважень делегацію РФ та ухвалила рішення про звільнення її громадян з дипломатичної та інших посад Секретаріату.

Започаткувала дискусії про розвиток можливостей транспортування «зеленого» водню Дунаєм, зокрема його виробництво та експорт до ЄС.

2023 року Дунайська Комісія вперше долучилася до участі в Міжнародній Кримській Платформі (Перша Чорноморська безпекова конференція та 3-й Саміт Міжнародної Кримської Платформи)
Членів делегації України обрали на 2 керівні посади з 4-х можливих в оновленому Підготовчому комітеті, до складу якого входять 10 придунайських держав.

Комісія закликала Росію самостійно вийти з організації до 29 лютого 2024 року у відповідь на постійні обстріли, що та проігнорувала. З 1 березня країни-члени Комісії більше не вважають себе зв’язаними зобов’язаннями стосовно РФ згідно з Белградською Конвенцією.

Після позбавлення повноважень на Росію вперше в історії міжнародної організації наклали заходи фінансового характеру за несплату внесків до бюджету Комісії.

Саме Україна була початковим автором та ініціатором усіх ухвалених постанов та рішень Дунайської Комісії щодо держави-агресора.

«Наша країна продемонструвала справжнє лідерство у захисті принципів міжнародного права – як у притягненні Росії до відповідальності на майданчику міжнародної організації, так і у створенні історичних можливостей для підтримки нашої держави у найбільш скрутний час. Працюємо й надалі для встановлення справедливості на глобальному рівні», — йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ України.

Варто нагадати, що 2019 року представник України одноголосним рішенням усіх 11-ти держав-членів був призначений на посаду Головного інженера: їм став Почесний мешканець Ізмаїла Петро Суворов — досвідчений фахівець, професіонал, який більшу частину життя присвятив дунайському судноплавству.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий