Увага: від 16 травня в Україні — аварійні відключення

Потужностей українських електростанцій наразі недостатньо через наслідки російських атак – тому по всій країні відбуваються відключення електроенергії, повідомили у державному Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi, що діє при Мінкультури.

Як повідомляє LIGA.Бізнес, весняні масовані ворожі атаки завдали енергетиці Україні збитків на суму понад $1 млрд. Про це в ефірі єдиного телемарафону сказав міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, нинішня мета Росії – знищити маневрову генерацію електроенергії в Україні, яка дозволяє балансувати енергосистему.

Він припустив, що росіяни наростили удари по енергетиці тому, що українська економіка почала відновлюватися.

«Ну й інші фактори. Саміт миру, думаю, одна з причин теж», – сказав міністр та додав, що українцям варто запастися генераторами, павербанками й готуватися до будь-яких сценаріїв навесні та влітку.

З березня через масовані удари російських агресорів по енергосистемі України зруйновані Дніпровська ГЕС у Запоріжжі, Харківська ТЕЦ-5, Зміївська і Трипільська ТЕС компанії «Центренерго», Бурштинська й Ладижинська ТЕС компанії ДТЕК.

Ворожі атаки, вивівши з ладу до 7 ГВт потужностей генерації електроенергії, продовжуються.

8 травня Росія здійснила п’яту за півтора місяця масовану атаку на об’єкти енергетики в Україні. Після цього Укренерго довелося обмежити енергопостачання промисловості та бізнесу, передбачалися й віялові відключення населення.

Ввечері 14 травня та 15 травня у всіх областях країни Укренерго впровадило екстрені відключення світла.

Як повідомило Укренерго, з 19.25 до 22.00 запроваджуються контрольовані аварійні відключення для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України. Впродовж доби 16 травня у всій Україні для побутових та промислових споживачів діятимуть планові обмеження – графіки погодинних відключень. Це допоможе зробити контрольовані відключення більш передбачуваними для споживачів, а роботу енергосистеми – безпечнішою.

В компанії наголосили, що енергоживлення об’єктів критичної інфраструктури не обмежується.

Укренерго також повідомили, що 14 травня для зменшення дефіциту в енергосистемах на запит «Укренерго» було активовано аварійне електропостачання в Україні з 00:00 до 07:00 та з 11:00 до 24:00 з енергосистем Румунії, Польщі, Словаччини. Також, з 11:00 до 16:00, на запит оператора енергосистеми Польщі, українська енергосистема прийняла надлишки електроенергії.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий