«Час ставати міжнародними»: яким український бізнес бачить 2023 рік

Як один з найгірших – таким 2022 рік закарбувався в історії українського народу. Повномасштабне вторгнення росії також одним махом зруйнувало всі амбітні плани підприємців та змусило винести на перший план головне питання — виживання.

Та попри всі труднощі війни — втрату активів, співробітників, нечуваних збитків та повного нерозуміння, що буде завтра — українські підприємці проявили залізну стійкість в парі з неймовірно спритною адаптивністю.

На воєнний 2023 рік вони дивляться з пересторогою, але вже зі значно більшою впевненістю та запалом працювати на розвиток України. Багатьох війна спровокувала ставати ще більш амбітними: створювати нові продукти, ризикувати в нових нішах, виходити на нові ринки.

Тож, яким українському бізнесу запам’ятався 2022 рік та які плани мають компанії на 2023-й?

Фармацевтична компанія «Фармак», Володимир Костюк виконавчий директор:

«В плані бізнесу 2022 рік видався складним, але ми виявилися сильнішими, ніж могли уявити. Після того, як забезпечили нормальну, за мірками воєнного часу, операційну діяльність, подбали про безпеку співробітників та активів, налагодили постачання сировини, електроенергії та інших необхідних ресурсів, повернулися до питання інвестицій.

Ми звикли реінвестувати у наш бізнес до 90% прибутку щорічно і вирішили не зраджувати собі навіть у такі складні часи. За рік війни загальна сума коштів, інвестованих у наш бізнес в Україні, склала понад 725 млн. гривень.

У що ми інвестували? По-перше, потрібно було знайти та оснастити новий склад для готової продукції та пакувальних матеріалів. Адже вже в перші тижні великої війни ворог знищив наш головний склад під Макаровим, Київська область. Втрати тоді сягнули 1,5 млрд. грн. Звичайно, ми ще спитаємо з росіян за ці збитки і розраховуємо, що вони все відшкодують після їхньої поразки.

Ще однією незапланованою інвестицією стала модернізація наших укриттів. Роками відповідні приміщення не використовувалися за призначенням (і слава Богу), тож загальна сума коштів на їх повноцінне і якісне облаштування склала 14 млн. грн. На сьогодні наші укриття здатні витримати ракетний або бомбовий удар, захистити від хімічної, бактеріологічної та радіаційної небезпеки.

Також не відмовилися і від «довоєнних» інвестиційних планів. Так, у травні ми запустили нову лінію з виробництва ліків у небулах для лікування захворювань дихальних шляхів. Проект було розпочато ще до 24 лютого, але безпосередній запуск виробництва здійснювався у самий розпал війни. Усі монтажні роботи наші фахівці здійснювали самостійно, консультуючись з інженерами іноземного постачальника онлайн, бо зі зрозумілих причин вони приїхати в Україну фізично не ризикнули.

Ще протягом 2022 року модернізували водоочисні споруди на території нашого підприємства у Києві, бо піклування про екологію ніхто знімав з нашого порядку денного.

Випустили на ринок 16 нових продуктів. А цьогоріч плануємо випустити вдвічі більше нових лікарських засобів.

Щодо соціальних інвестицій: системно підтримуємо українську армію та мирне населення. У 2022 році «Фармак» та БФ Родини Жебрівських надали благодійну допомогу на загальну суму понад 60 млн. грн., з яких понад 50 млн. грн. передали на потреби ЗСУ. Також нам додатково вдалося залучити допомогу від своїх міжнародних партнерів на суму близько 75 млн. грн. У 2023 році допомога армії залишається одним з наших ключових фокусів.

Яким бачимо 2023-й рік?

Війна підштовхнула нас діяти рішуче, а захоплення стійкістю українських захисників дозволило не відмовлятися від планів. Ще в довоєнний час ми затвердили стратегію, згідно якій «Фармак» трансформується у міжнародну компанію, тож 2023 рік має стати ключовим у цьому проекті. Наша компанія — найбільший експортер лікарських засобів в Україні. Зараз наші лікарські засоби продаються по всьому світу: в країнах ЄС, Центральної та Південної Америки, СНД, Близького Сходу, Азії та, навіть, у Австралії. У 2024 році плануємо відкривати нове виробництво з R&D лабораторією в Іспанії. Такий крок допоможе «Фармак» однієй з перших з українських компаній інтегруватися у європейський фармацевтичний ринок.

Попри війну у 2022 році «Фармак» відвантажив понад 240 різновидів продукції у понад 30 країн світу.

У 2023 році ми також хочемо розширити співпрацю з іноземними компаніями, щоб залучати міжнародні інвестиції в Україну. Фокус на трансфер технологій та контрактне виробництво.

Маємо досвід, коли великі міжнародні компанії ставали нашими партнерами та передавали технології виготовлення лікарських засобів. Тому сподіваємося, що такі партнерства продовжаться.

Fozzy Group, Дмитро Циганков, когнітивний директор

Для Сільпо 2022 рік минув як в пісні «Helter Skelter»: несподівані повороти та сюрпризи на кожному кроці, які відкривають надлюдські можливості.

Це був рік постійних надшвидких змін в країні, що то зависла над прірвою, то намалювала шляхи виживання. Трохи оговтавшись, ми побачили нові можливості для розвитку — і відчули полегшення та здивування, що навіть за апокаліптичних умов є життя є можливість не тільки врятуватися, але ще й змінити щось на краще. «I got blisters on my fingers».

Найскладніше вийти та зайти. У лютому нас виштовхали з «зони комфорту» та вже не пускали назад. Складно усвідомити, що вже не буде «як раніше» (та може і не треба як раніше), що зміни приносять не тільки біль та смуток, але і нові можливості.

Бізнес — це ж люди до людей, в першу чергу, і нам дуже складно дається швидке усвідомлення змін.

Заважає те, що зміни відбуваються надшвидко та миттєво, а тверезо реагувати важкувато. Вчора ви не знали, як довести харчі до магазинів, рятували людей з Херсону та стримували ціни, а сьогодні шукаєте по всьому світу генератори та старлінки для стабільної роботи магазинів, вигадуєте як підбадьорити кур’єра, що має лізти на 9-й поверх без ліфта.

Втім попри все ми маємо плани надалі розвивати і мережу магазинів, і логістичні потужності, і онлайн бізнес. Скільки саме і що конкретно? Озираючись на минулий рік, думаю, не варто вголос говорити, щоб не наврочити. Але всередині ми налаштовані оптимістично.

Корпорація «Біосфера», Ірина Нестеренко, віцепрезидентка з операційної діяльності

Минулий рік безумовно був дуже важким для всіх.

Корпорація «Біосфера», як і багато інших бізнесів, стикнулася із низкою викликів, пов’язаних із роботою виробництв в Україні, проблем з енергоносіями, логістикою, експортом, імпортом, ланцюжками поставок тощо.

Проте нам вдалось знайти оптимальні рішення для них. Зокрема, релокували частину виробництв у західні області. Також «Біосфера» уніфікувала та оптимізували асортимент продукції. Навіть в умовах воєнного часу корпорація розробила та запустила виробництво нових важливих для населення, військових і волонтерів продуктів, як-от вологі рушники «Чиста перемога».

Щоб забезпечити стабільну роботу трьох заводів корпорації в Україні в умовах блекаутів через обстріли РФ, закупили шість потужних промислових генераторів. Всі офіси корпорації також забезпечені генераторами та старлінками, щоб персонал мав можливість стабільно працювати у комфортних умовах.

Минулого року «Біосфера» розширила портфель своїх брендів та географію присутності у Європі. Восени корпорація наважилась стати власником відомого австрійського бренду Alufix, його виробничого активу у Румунії та торговельних філіалів у чотирьох європейських країнах. Ми експортуємо свою продукцію у понад 20 країн світу та продовжуємо нарощувати експорт, тож з’явилася потреба у відкритті виробництва в Європі, здатного забезпечити виконання зобов’язань перед іноземними партнерами.

Яким бачимо 2023 рік?

Головним фактором, що визначатиме основні виклики року, залишається війна. Найскладніший виклик для бізнесу, як і в 2022 році, – можлива девальвація гривні, інфляція та практично повна відсутність кредитування. Як наслідок – недостатня кількість коштів для підтримки, розвитку та розширення бізнесу.

Роботі бізнесу найбільше заважає руйнування інфраструктури та, як не прикро, – українські органи контролю, які — попри всі складнощі, що відчуває бізнес через війну, і- ніціюють скасування мораторію на проведення перевірок у цьому році. Це безсумнівно вимагатиме відволікання ресурсів підприємства.

Сподіваємось, цьогоріч не буде перебоїв з паливом, оскільки всі виробництва та офіси корпорації працюють на генераторах, а також проблем з логістикою, адже за рік нам вдалося налагодити нові логістичні ланцюжки та стабілізувалися ціни.

Натомість щоб забезпечити стабільну роботу компанії, довелося обмежити частину бюджету — найбільше скоротили витрати на маркетинг, рекламу та розвиток персоналу. Також до закінчення війни змушені відмовились від великих інвестицій у бізнес в Україні.

Компанія МХП, Дмитро Зозуля, радник голови правління

В умовах повномасштабної війни МХП та всі його співробітники визнали свою вирішальну роль у забезпеченні доступу до якісних харчових продуктів. А всі кроки керівництва від ранку 24 лютого зумовлені розумінням цієї ролі — вже наступного дня після вторгнення топменеджемент вирушив на різні підприємства компанії.

Кризові події стали яскравим підтвердженням важливого принципу: офлайн-бізнес потребує офлайн-лідерства.

Не можна надихати чи гуртувати команду заводу дистанційно, з екрана комп’ютера. Екстраординарної важливості набули комунікації – і зовнішні, і внутрішні. Ми повсякчас спілкувалися з командою – інформували про кожен важливий крок. Переглянули організацію офісного простору в центральному офісі та інших підприємствах в бік концепції «острів незламності»: облаштували укриття, розгорнули альтернативні джерела живлення, лінії та засоби комунікацій. Свою цінність підтвердила й психологічна підтримка команд — ще до війни в МХП працювало десять психологів. За рік індивідуальними консультаціями з ними в компанії скористалися майже три тисячі працівників.

Досвід, набутий командами під час повномасштабної війни, коли ми всі разом адаптувалися, не зупинили наші операції, втримали та підтримали працівників, партнерів, точно зробив нас стійкішими, й це залишиться з нами й після перемоги.

У 2023 році МХП продовжить трансформацію в кулінарну компанію. Ми працюватимемо з новими категоріями продукції, виходитимемо на нові ринки, пропонуватимемо додаткові сервіси, відкриватимемо магазини, інвестуватимемо в стритфуд.

Бачимо для себе три вектори розвитку для покращення життя українців у питанні культури харчування:

орієнтація на виробництво продуктів у форматах ready-to-cook (готових до приготування) та ready-to-eat (готових до споживання);

суттєво збільшити кількість точок зі смачною й безпечною шаурмою та іншим стритфудом Doner Маркет та магазинами «М’ясомаркет»;

продовжити розвивати Кулінарний центр МХП – унікальний майданчик із революційними можливостями для HoReCa в Україні. В планах на майбутнє – відкрити там же кулінарну школу.

Вже зараз формуємо стратегічні партнерства з гравцями food-індустрії й фактично спільно розвиваємо культуру доставки їжі з ресторанів.

А ще – інвестуємо в бізнеси, які розширюють нашу кулінарну експертизу.

Ці вектори залишаються пріоритетними для нас й у 2023 році й допоможуть нам виробляти ще більше якісної, корисної й безпечної продукції, яка покращує життя українців.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий