Як бізнесу пережити блекаут: допоможуть хмари та не лише

Коли зупиняються бізнес-процеси, які залежать від електрики, ви починаєте втрачати і гроші, і клієнтів — особливо тих, які не зіштовхнулися з відключеннями у вашому районі чи місті.

Що допомагає бізнесу продовжувати роботу — хоча б на низьких обертах! — у ситуаціях із віяловими та незапланованими відключеннями електрики.

Європейська Бізнес Асоціація, членом якої віднедавна є компанія Colobridge, з’ясувала, що внаслідок нестабільного електропостачання 66% компаній змінили графік роботи, 40% зменшили обсяги виробництва, а 9% взагалі призупинили роботу.

Водночас найпопулярнішими способами мінімізувати вплив відключень стали використання генераторів (86%), перенесення даних у хмару (25%) та релокація бізнесу (10%).

Перенесення ІТ-інфраструктури в дата-центр провайдера

Багато українських компаній з початку війни вже це зробили, прагнучи вбезпечити свої дані від фізичного знищення.

Одні обрали для цієї мети віртуальні ресурси у хмарі, інші перенесли до провайдера своє обладнання, а треті орендували його у того ж провайдера.

Хтось у процесі повністю відмовився від локальної IT-інфраструктури, а хтось обрав гібридний варіант та залишив у себе найбільш критичні дані з міркувань безпеки.

У будь-якому випадку всі перелічені компанії виявилися більш-менш підготованими до віялових (а часто абсолютно непередбачуваних) відключень електрики.

Навіть якщо офіс не може працювати в повноцінному режимі частину робочого дня, окремі співробітники можуть отримати доступ з дому, якщо є електрика та інтернет. Оскільки електрика не завжди пропадає одночасно у всьому місті, є можливість на якийсь час перебратися в коворкінг у сусідньому районі або заклад, де є автономні джерела живлення.

Клієнти Colobridge можуть бути спокійними: їхні дані не просто надійно захищені, але й залишаються доступними в режимі 24/7 з будь-якої точки світу. А якщо у вас виникають будь-які проблеми або питання, ви можете розраховувати на те, що менш ніж за 15 хвилин ви отримаєте відповідь спеціаліста техпідтримки зручною для вас мовою.

Аварійні відключення не зашкодять українському дата-центру, де розташоване обладнання з вашими даними — надійний провайдер подбає про резервування електроживлення, до того ж на випадок форс-мажору у нього є генератори та паливо для них, що дозволить протриматися ще дві-три доби.

А що якщо цього буде недостатньо чи ситуація з енергопостачанням вийде з-під контролю?

На цей випадок є готове рішення (але сподіваємося, ви виберете його все ж під впливом менш драматичних факторів): перенесення ІТ-інфраструктури за межі країни.

Це рішення у контексті війни та її руйнівних наслідків можна назвати оптимальним, адже якщо український дата-центр залишиться без електрики включно з резервними введеннями, ваш бізнес може просто зупинитись. Це чекає й на ті компанії, які територіально ведуть комерційну діяльність на відносно спокійних територіях, але зберігають свої дані в умовному київському чи львівському ЦОДі. Якщо ви винесете свою IT-інфраструктуру за межі країни, суттєво знизиться кількість зовнішніх факторів, які заважають нормальному виконанню бізнес-процесів.

Перенесення корпоративних даних за межі країни виглядає як ніколи раціональним, оскільки вирішує відразу кілька завдань.

Ваші бізнес-сервіси будуть надійно захищені як фізично, так і юридично. IT-інфраструктуру можна розгорнути у відмовостійкому дата-центрі (рекомендуємо доступність сервісів від 99,95% або «три дев’ятки»), з багаторівневою системою контролю доступу і в юрисдикції, закони якої захищають обладнання та клієнтські дані, що знаходяться на території ЦОДу.

Платформа Colobridge розгорнута за межами України, на базі двох територіально віддалених дата-центрів у Німеччині: Equinix та Telehouse — №1 у світі та №4 у Європі відповідно. Тут ви можете орендувати або розмістити власне обладнання, розгорнути всю IT-інфраструктуру або винести частину сервісів у хмару. При цьому ваше обладнання та дані будуть надійно захищені від фізичного знищення, доступу третіх осіб, ви отримаєте можливість користуватися провідними галузевими технологіями та зможете реалізувати відмовостійкі георозподілені рішення будь-якої складності з рук одного провайдера.

Організація віддаленого офісу з віртуальними робочими столами

Це рішення вже впровадили багато компаній, які зіткнулися з обмеженнями в розпал пандемії COVID-19. Сьогодні послуга «віддалений офіс» знову має попит, оскільки дозволяє співробітникам дистанційно працювати зі звичними хмарними сервісами.

Переваги «віддаленого офісу»:

на розгортання «під ключ» потрібно від кількох годин до кількох днів;

співробітники можуть працювати з будь-якої точки світу та з будь-якого пристрою з виходом в інтернет;

корпоративні дані — у безпеці, оскільки передаються зашифрованими каналами;

це гнучке та бюджетне рішення, доступне малому, середньому та великому бізнесу.

Знаючи графіки віялових відключень (а у багатьох містах їх таки дотримуються), можна спланувати робочий день так, щоб мінімізувати простої.

Безкоштовно протестувати можливості дистанційного офісу можна на платформі Colobridge. Ми підберемо оптимальне рішення з урахуванням вашого бюджету та розмірів компанії.

Як IT-інфраструктура у хмарі дозволяє продовжувати працювати Multiplex

Найбільша в Україні мережа кінотеатрів Multiplex ще кілька років тому перенесла частину своїх сервісів на платформу Colobridge. Тоді ніхто не міг припустити, якими складнощами у 2022 році обернеться для багатьох компаній історія з локальним розміщенням ІТ-інфраструктури та зберіганням даних в українських дата-центрах.

Спочатку Multiplex переслідувала декілька цілей: підвищити рівень цифровізації послуг і сервісів, спростити їхнє масштабування слідом за розширенням мережі, уникнути використання локального обладнання і в цілому скоротити капітальні витрати на IT. На той момент розміщені в одній будівлі з кінотеатрами сервери створювали певні незручності. Наприклад, під час відкриття кожного наступного кінотеатру необхідно було купувати нове обладнання та наймати для його обслуговування IT-фахівця, а робота сервісу продажу квитків безпосередньо залежала від інженерних систем ТРЦ.

Міграція онлайн-сервісу в хмару Colobridge вирішила всі поставлені завдання і головне, в контексті сьогоднішньої військової ситуації в Україні, — дозволила убезпечити дані компанії та забезпечити стабільний продаж квитків, попри відсутність електрики в самому кінотеатрі. У той час як енергетична інфраструктура України проходить найскладніше у світовій історії випробування на міцність, критично важливі дані Multiplex комфортно почуваються у сертифікованому дата-центрі Німеччини, де розгорнута платформа Colobridge.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий