АТ «Коблево»: 40 років створення вина, яке просочене любов’ю до Батьківщини

Цього сезону літо було спекотним та посушливим, адже випало лише 100 мм опадів. У порівнянні з минулим роком: за аналогічний період було зафіксовано 400 мм. І хоча цього літа спостерігався дефіцит вологозабезпечення винограду, проте цей фактор не обмежив врожайність та не вплинув на якість – це завдяки кропіткому та дбайливому догляду, і цей фактор має вирішальне значення для формування майбутнього вина.

Особливо врожайними та багатими смаком цього року є мускатні та інші білі сорти: Muscat Ottonel, Irsai Olivér Muskat Оdes’kyi, Chardonnay, Pinot Gris, Traminer, Rkatsiteli та Aligote – це класика, що століттями вирощується . Червоні сорти такі як Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi, Bastardo, Оdes’kyi chornyi та Muskat hamburgskiy, які вражають своїми неповторними багатогранними сортовими характеристиками.

Працювали й працюємо для України

Виробництво з переробки винограду на виноробному заводі KOBLEVO потужністю 20 тисяч тон з відповідним виносховищем почалось у 1982 році, і це стало початком нової епохи виробництва високоякісних вин.
Сьогодні виноробня відзначає 40 років із дня заснування, вважається лідером винного виробництва України, приймає та переробляє виноград зібраний з значущих виноградних угідь площею 1862 гектари, які насаджені за європейським типом, таким чином, що на одному гектарі виноградника росте 3 333 кущі винограду. Усі ці роки виноградарі та винороби, маючи великий потенціал виробництва якісних вин та за рахунок впровадження новітніх технологій на виноградниках та виробництві, якісного посадочного матеріалу та дбайливого догляду за ним, народжують натуральні вина для українців та споживачів закордоном.

KOBLEVO знаходиться в самому центрі найбільшого виноробного регіону України і переробляє понад 10 000 тон винограду за сезон, що є одним з найбільших показників серед виробництв країни.

KOBLEVO – бренд з великою історією

Виноробня KOBLEVO з погляду сьогодення — досить молоде підприємство, але має давнє коріння з виноградарства та виноробства, яке почалося ще в кінці XVIII сторіччя: саджанці винограду з Європи на цій землі поблизу Тилігульського лиману з’явились у 1792 році за часів володіння цими землями англійця, уродженця графства Девоншир, генерала-майора руського війська, воєнного коменданта і градоначальника Одеси та ватажка дворянства юної Одеси і всієї Херсонської губернії Томаса Коблє.

У 1833 від затяжної хвороби Томас Коблє, який весь свій життєвий шлях розвивав виноградарство та виноробство в цьому регіоні, пішов з життя, його родина переїхала до родичів чоловіка в Італію, виноградники залишилися без догляду і потреби та пішли в небуття.

Згодом, за часів Радянського Союзу, в архіві були знайдені результати італійських спеціалістів в виноградарстві — і на цих землях у 1980 році знову розпочалось активне будівництво перших потужностей для переробки винограду, адже теруар ідеально підходить для вирощування найкращого врожаю.

З кожним роком кількість виноградників збільшувалася, і до 1982 року їх було насаджено більше ніж 2500 гектар.
В історії підприємства, як і всієї країни, був період, який у народі називають «сухим законом».

У цей час закривали підприємства, що виробляють алкогольну продукцію, викорчовували виноградники, навіть закривали інститути, що селекціонують виноградну лозу.

Щоб зберегти підприємство та якусь частину виноградників, на території виноробні було збудовано напівпідвальне приміщення – холодильник, де виноград зберігали у свіжому вигляді, аж до Нового року, була встановлена лінія приготування та розливу виноградного соку, лінія приготування пива і навіть лінія виробництва та упаковки натуральної карамелі «Олівці». Одним із компонентів якої був уварений виноградний сік. Ось таким чином тоді пережили лихоліття.

Після скасування «сухого закону» почали відновлювати виноградники, а у 1998 році було придбано першу лінію розливу потужністю 3 тисячі пляшок за годину. На ринок алкогольної продукції вийшли з асортиментом з п’яти найменувань. З того часу асортимент підприємства виріс і на даний момент налічує вже понад 70 найменувань. Зараз функціонують дві лінії розливу потужністю по 6 тисяч пляшок за годину.

Змінювалися смаки наших споживачів — змінювався і асортимент: якщо раніше споживачі більше любили міцні вина, то тепер люблять легші напівсолодкі та сухі вина, якщо раніше воліли більше червоні вина, то тепер – білі та рожеві.

В молодому винному господарстві з 1982 року були високі досягнення завдяки активній праці на виробництві. Новітня історія винного заводу – це фаза активного розвитку. Виробничий завод дарує нові серії продуктів. А з 2018 року придбано та насаджено ще 158 гектарів саджанців винограду. Кожна випущена лінійка має свої особливості та по-різному задовольняє смаки споживачів. На жаль, у 2022-му сталось те, до чого ніхто не був готовим.

Війна та Вино

Прикро, що ювілейний рік затьмарює жахлива війна, що прийшла без оголошення. Проте навіть попри воєнні дії виноградарі продовжують дбати про угіддя, при цьому не забуваючи дбати про своїх людей. А головне, не зважаючи на обставини, продовжують створювати вино, яке просочене любов’ю до Батьківщини, зігріте теплом сердець і вірою в найкраще – як символ майбутнього, як символ Перемоги.

Багато співробітників виноробного заводу допомагали чим могли: долучилися до лав територіальної оборони, робили коктейлі Молотова з порожніх пляшок, майстрували тканинну сітку, якою маскували блокпости, які зараз є по всій країні, готували обіди, випікали хліб з використанням винних дріжджів — і майже всі працівники виноробні прийшли на допомогу виноградарям та приймали активну участь у догляді за виноградниками, а саме – залучилися до обрізки, підв’язки та просапці винограду.

Натуральність та Екологічність – це наше Майбутнє

Вина КOBLEVO – це справжні натуральні вина. На підприємстві впроваджено селективний, ручний збір винограду, що дозволяє обрати найкращі стиглі грона.

Для ексклюзивних позицій лінійки RESERVE ягоди збирають на світанку, до сходу сонця та роси, щоб максимально зберегти сортові властивості винограду.

Також саме винний завод КOBLEVO першим в Україні впровадив холодний стерильний розлив, який гарантує збереження смаку і аромату вина, закладеного у винограді. Окрім того на підприємстві протягом багатьох років успішно працює Система Управління якості та безпеки харчових продуктів (НАССР) відповідно до стандартів ISO 9001:2015 та ISO 22000:2018 у сфері сертифікації виробництва виноробної продукції: вин, вин ароматизованих, вермутів, винних аперитивних напоїв тощо.

Високий рівень стандартів виноробні KOBLEVO підтверджують більше сотні нагород, серед яких: золоті, срібні, бронзові медалі та велика кількість спеціальних відзнак від престижних міжнародних дегустаційних конкурсів. У золотій колекції відзнаки таких престижних конкурсів, як: Grand Collectios, «ALCO+SOFT», World Food Ukraine, Вибір Року, Вибір Споживача, Vinitaly International (Італія), The Wines Of Friuli Venezia Giulia, USA Wine Ratings 2020 та ін.
Вітаємо KOBLEVO – ми з України!

Вина KOBLEVO – це широкий асортиментний ряд сухих, напівсухих, напівсолодких, кріплених вин, вин ароматизованих та вермутів, щоб кожен споживач міг знайти саме те вино, яке принесе йому гастрономічне задоволення і подарує незабутні враження у відповідальний момент в житті, або прикрасить родинний чи самотній вечір. Перший розлив вина «військового сезону 2022» у пляшки відбудеться вже на початку 2023 року.

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий